2.3. Comerç i oci

2.3.1 El comerç local es reinventa

Molts municipis de la comarca disposen d’importants nuclis comercials amb comerços singulars i locals, com Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Gavà i Castelldefels, entre d’altres.

En el moviment de venda de productes artesans, cal destacar les iniciatives dels Mercats de Pagès, amb producte de proximitat del Parc Agrari, que estan molt presents a la comarca. També, les tradicionals rutes gastronòmiques creen un paral·lelisme amb les Festes del Comerç, moment en què els locals surten al carrer per mostrar els seus elaboracions i oferir-los al públic. Aquest és el cas del barri de Santa Eulàlia de l’Hospitalet, on s’organitzen unes jornades per exposar els productes locals i, al mateix temps, fer activitats i tallers.

Esteve Blanch Barrot, president de la Xarxa Comercial de Viladecans, assegura que els 800 comerços del municipi, 120 estan associats a la seva entitat. La majoria són “serveis sectorials d’alimentació i de venda” com les botigues de regals, de roba que sumen un 10%, complements i estètica, entre d’altres. La crisi ha estat la responsable de molts tancaments i hem perdut “uns 30-40 socis des de fa dos anys” per aquest motiu.

Les iniciatives futures del comerç local estan focalitzades en potenciar la marca, en aquest cas, Viladecans, i “estem fent formació” no per modernitzar les botigues físicament, sinó per renovar l’esperit d’aquests locals que han patit la crisi. “Reinventar” és el futur d’aquells que ho estan passant pitjor a nivell econòmic.

“Molins de Rei té un comerç molt potent”, declara Jordi Vilaprinyó, expresident de la Unió de Botiguers de Molins de Rei. El nucli comercial està tot concentrat en un circuit llarg de botigues i serveis, amb uns 350 establiments que estan molt ben localitzats al centre. La gent de Vallirana, de la Palma, del Papiol i de Cervelló solen comprar a Molins de Rei, gràcies a l’existència d’una gran oferta, fins i tot “excés de comerç”, assenyala el portaveu. De moment, “es promou el sector comercial durant la campanya de Nadal, Sant Jordi...  A la campanya de primavera fem una Shopping Night i altres activitats”. La promoció està en continu moviment per a l’actualització de les botigues, en locals que molts d’ells són centenaris, com la joieria Bassons i la pastisseria Arenas Molins. També hi ha botigues emblemàtiques, com la llibreria Arola, Calçats Oriol, Pastisseria Roca i Floristeria Reig, entre d’altres.

L’exdirigent de l’agrupació assegura que, en general, molts municipis depenen del comerç de Molins de Rei. “Sant Feliu té una zona comercial molt dispersa i, per tant, no funciona molt bé el comerç”, explica Vilaprinyó, però d’altra banda afirma que altres barris, com el de Sant Josep de l’Hospitalet “té un bon nucli comercial“.

2.3.2 Finestrelles

L’últim centre comercial inaugurat al territori Llobregat ha estat a Esplugues. El Finestrelles Shopping Centre va obrir les seves portes el novembre del 2018 amb la previsió d’atreure més de vuit milions i mig de visitants anuals de Barcelona i les poblacions properes del Baix Llobregat. Un hipermercat Alcampo, un gimnàs de la cadena Duet Fit, Media Markt i una botiga Decathlon són els grans establiments que van obrir les seves portes al costat de marques mundialment conegudes del grup Inditex, Mango o Kiabi. A més, aquesta nova incorporació a la comarca compta amb un gran apartat de restauració amb cadenes com McDonald ‘s, Starbucks, La Tagliatella o Dunkin Coffee.

Finestrelles forma part des del 2018 de la llarga relació de centres comercials de l’autopista. Recordem que des de Castelldefels a Esplugues, per la C-32, trobem el Ànec Blau (Castelldefels), Barnasud (Gavà), Vilamarina i Viladecans The Style Outlets (Viladecans), Alcampo (Sant Boi), Splau i El Corte Inglés (Cornellà) i l’últim a incorporar-se, Finestrelles a Esplugues, que és el primer projecte a Espanya del grup belga EQUILIS i el de major envergadura fora de Bèlgica. El centre comercial d’Esplugues ha suposat una inversió de 120 milions d’euros i s’espera que generi 1.150 llocs de treball directes, principalment, al Baix Llobregat, segons ressalten des EQUILIS.

 

UNA BOTIGA DEL CENTRE COMERCIAL FINESTRELLES

 

El conseller delegat a Espanya de EQUILIS, Víctor M. Gómez, ha remarcat la feina “per aconseguir una oferta comercial i de restauració prou variada i atractiva perquè els diferents consumidors puguin sentir-se a gust a Finestrelles”. El centre comercial d’Esplugues busca ser un lloc de tendència on compartir experiències agradables. “Creem llocs on les persones construeixin les històries de la seva vida”, comenta el CEO de EQUILIS a Espanya mentre continua explicant la novetat que suposa el concepte de centre comercial que “uneix modernitat amb lluminosos espais oberts per aconseguir una prolongació de l’espai públic en el àmbit privat, semblant a la creació d’una ciutat dins d’un edifici “.

2.3.3 El teatre, el cinema i els activitats d’oci

A més dels principals atractius turístics, gastronòmics i comercials, la comarca compta amb una àmplia oferta d’oci que complementa qualsevol tipus d’escapada amb amics, en parella o en família. Pistes de bitlles, cinemes (on destaquen els FULL HD del Centre Comercial Splau), parcs temàtics com Catalunya en Miniatura i el seu bosc animat Catalunya Aventura, destinant a un públic familiar i escolar, el Indoorkarting Barcelona ubicat a Sant Feliu de Llobregat, destaquen entre moltes altres activitats, com hípiques o nàutiques.

L’Atrium Viladecans és un espai que concentra activitats esportives i culturals. També a l’Auditori de Cornellà la família pot divertir-se amb actuacions artístiques i musicals. El mateix passa amb el teatre de La Passió d’Esparreguera, que ha passat per diverses transformacions estètiques i conceptuals. El teixit cultural i d’oci s’estén per la comarca gràcies al Foment Cultural de Molins de Rei, al Teatre Plaza de Castelldefels, Can Massallera que compta amb un equipament sociocultural, l’Auditori Palau Falguera, el Centre Cultural Mercè Rodoreda, l’Auditori Miquel Martí i Pol, i el Teatre Núria Espert.

Els cinemes de la comarca gaudeixen de bona salut i respecten els dies de l’espectador, on el preu d’entrada es redueix. El cinema Capri del Prat, el Cinebaix de Sant Feliu, els cinemes Metropol, els Yelmos de Castelldefels, el Jas Multicinemes amb so digital, els multicinemes d’Abrera, al Cinesa del Barnasud de Gavà, el cinema Full HD del Splau (que gaudeix de pel·lícules en versió original i butaques que contribueixen a una experiència cinematogràfica inigualable) i el de Can Castellet, complementen aquesta oferta d’entreteniment i oci per a tot tipus de públics.

 

CINES FULL HD CC SPLAU

 

Per la seva banda, la Cripta Gaudí, a Santa Coloma de Cervelló, ​​és un diamant en brut que cada cop agafa més importància al territori. De fet, l’oci cultural també està molt present a la comarca amb la Colònia Güell. Al territori Llobregat podem dir amb orgull que tenim la nostra pròpia petjada de Gaudí, la cripta, que està envoltada de la colònia industrial, que segueix molt viva. L’entreteniment amb aquesta atracció cultural està assegurat a Santa Coloma de Cervelló. Fruit del esforç i col·laboració dels ciutadans, s’hi organitza a l’octubre una Festa Modernista. Hi ha activitats per a escoles, tallers de fotografies, xerrades per explicar quin era el mètode de treball de Gaudí, concerts de música clàssica i altres. També s’ha de destacar el museu de les mines de Gavà pel seu contingut, arqueològicament tan important, i el Canal Olímpic, al costat del qual trobem un “golf Pitch”, una mena de mini golf.

A més, com a bona comarca polifacètica, si es vol gaudir d’activitats d’oci més relaxades i on prevalgui el benestar, des del Consell Comarcal de Turisme, exposen al Wellness Àccura de Sant Boi, Viladecans i Gavà, el Balneari urbà de Castelldefels, que aposta per millorar la salut de les persones, el Wellness hotel Frontair Congress que ofereix el centre comercial Alcampo de Sant Boi més de 1.200 metres quadrats de sensacions dins l’àrea SpaGym i el Wellness hotel Golf Can Rafel, situat a Cervelló, entre d’altres.

 

CURSOS DE CAIAC AL CANAL OLIMPIC DE CASTELLDEFELS

 

2.3.4 La nit és del Delta

La nit barcelonina des de l’inici del segle XXI s’ha anat expandint i fins i tot traslladant cap a l’àrea metropolitana. A dia d’avui, la nostra comarca i especialment el seu litoral compta amb un ampli repertori d’oci nocturn i s’ha convertit en el gran centre festiu català. Castelldefels amb el seu ampli ventall de pubs i discoteques a la platja, Cornellà amb Malats de Festa, l’Hospitalet amb el Salamandra o Viladecans amb el Row, han teixit el nucli dur de l’oci festiu que abans era exclusiu de Barcelona.

2.3.4.1 Salamandra, els millors concerts

La marxa nocturna a L’Hospitale té nom propi: Sala Salamandra. El local va néixer el 1996 com un nou focus de festa, concerts i oci descentralitzat de Barcelona.

Ara mateix sobreviu la segona sala, atès que l’original va ser enderrocada per tirar endavant amb un planejament urbanístic. Es tracta d’una de les sales de festes que més té cura el so ambiental i l’acústica. Tant és així que tot el local en parets i sostres està revestit de plaques que contribueixen a que el so sigui de gran nitidesa, evitant a més qualsevol tipus de ressonància acústica. Aquesta és una de les principals raons per les quals no és només una discoteca nocturna o diürna, sinó que és l’epicentre dels grans concerts.

2.3.4.2 Grup Tibu-Ron, emprenedoria d’èxit

No hi ha cap dubte, una de les discoteques de moda de Castelldefels és Jarana. A la discoteca del Grup Tibu-Ron es gaudeix de la música d’actualitat, de DJ residents, música en viu, esdeveniments i festes temàtiques d’ambient jove, amb opció de zona vip.

A l’estiu torna un any més la festa de dijous, coneguda com la festa Post-ADN al Tibu-Ron Beach Club que porta aquesta divertida opció des de les dues fins a les cinc de la matinada.

El Grup Tibu-Ron no entén d’edats, ni de classes socials o de poders adquisitius. Entén de festa, de bon rotllo, d’amistat, de grans moments i de nits inoblidables. Sigui en el seu xiringuito a l’estiu, al Beach Club oa la discoteca Jarana, l’objectiu sempre és la diversió i la despreocupació.

2.3.4.3 El Row: 12 hores de festa ininterrompuda

L’after per excel·lència del Baix Llobregat i un dels més importants de l’àrea metropolitana de Barcelona és a Viladecans: estem parlant del Row.

 

EL SINGERMORNING DEL ROW

 

El Row té una capacitat de prop de 800 persones en una varietat d’espais, incloent una pista de ball, dues zones a l’aire lliure i un bar. La política musical se centra en tecno, house, tambor i baix. DJs internacionals actuen allà tots els caps de setmana. Sessions anteriors han inclòs a Andy C, Ben Sims i The Hacker.

2.3.4.4 Malalts de festa: La nit més boja

La mítica discoteca de Cornellà, Malats de Festa, ha fet que les generacions més joves de la comarca trobessin un punt de reunió on anar de festa a la nit. La discoteca ha estat una de les pioneres en obrir la comarca a la resta de Barcelona i l’àrea metropolitana en l’àmbit de la vida i oci nocturn.

Les seves festes temàtiques, amb les dues sales distribuïdes en el centre de la zona industrial de Cornellà limitant amb l’Hospitalet, l’han convertit en una de les principals sales de festes d’aquest àmbit territorial.

2.3.4.5 Pèndol

El Pèndol Beach Club fa més de dues dècades que ofereix diversió a les nits de Castelldefels en un lloc privilegiat, a primera línia de mar. Té un bon ambient per poder prendre un còctel i passar una estona de diversió. Les festes a les nits d’estiu trepitjant la sorra de la platja són possibles a la terrassa del Pèndol, on també es pot prendre una copa, parlar amb els amics i ballar la música.

L’entrada és a partir dels 21 anys i es troba al carrer Ribera de Sant Pere, 1, de Castelldefels.