El Turisme, una gran oportunitat per a l’economia comarcal

Gemma Rodríguez
Consellera comarcal de Turisme i portaveu del PSC a Collbató

AVIAT FARÀ 20 ANYS que el territori va fer una important aposta pel sector turístic a través de la creació del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, el qual amb la posada en marxa de diferents línies de treball, ha estat una peça clau en el dinamisme econòmic, donant suport a la competitivitat de les empreses turístiques, creant productes turístics i la promoció turística de la comarca.

Al llarg dels darrers anys hem vist com el sector turístic a la comarca està esdevenint estratègic i el seu pes en el teixit productiu s’ha consolidat, essent un dels sectors amb més potencial. El pes del sector turístic en el conjunt de l’estructura productiva de la comarca supera al pes que té aquest sector en l’Àmbit Territorial Metropolità i en el conjunt de Catalunya. El 15% de les empreses i el 12% de la població ocupada del Baix Llobregat desenvolupen activitats turístiques, a la vegada que l’11% del total de la població ocupada en el sector turístic de Catalunya desenvolupa la seva activitat al Baix Llobregat.

El fet que Barcelona sigui la primera ciutat del món en convencions realitzades, incideix de manera positiva en l’ocupació hotelera del Baix Llobregat. Tanmateix, la comarca genera durant tot l’any reunions, incentius i fires que tenen un gran impacte en l’ocupació gràcies al turisme de negocis. Així mateix, el turisme vacacional, d’oci i familiar també és clau en l’ocupació hotelera a la comarca, i així es tradueix en les accions de promoció desenvolupades pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat.

Les dades d’ocupació hotelera són un bon reflex del creixement de l’activitat turística, i el sector turístic del Baix Llobregat s’ha mostrat el darrer any 2018, dinàmic, en creixement i amb bones valoracions tant per part del sector com per part del turista. La comarca ha rebut 2,5 milions de turistes i s’han registrat 4,7 milions de pernoctacions en els hotels. Per quart any consecutiu el 64,6% d’ocupació anual de les places hoteleres mostra les seves millors xifres. I si analitzem el perfil del turista, es mostra una procedència equilibrada entre estrangers (50,1% del total) i espanyols (49,9%), essent Catalunya, França, Regne Unit i Madrid les principals procedències.

El Consorci de Turisme els darrers anys ha fet un gran salt en l’impacte i posicionament de la nostra comarca com una de les principals destinacions turístiques de Barcelona, i ha comptat amb una excel·lent participació de les empreses turístiques i entitats del sector, que ofereixen una oferta turística de qualitat i de primer nivell. Campanyes de promoció turística de gran impacte que han rebut reconeixements en el sector, destacant les accions sota la marca “A un salt de Barcelona”, el SuperMes, l’abril més familiar al Baix Llobregat, la Ruta del Tram, així com les campanyes vinculades al turisme de reunions i la gastronomia, entre d’altres.

Com a Consellera Comarcal de Turisme, és un orgull representar els interessos del sector turístic de la comarca a través del Consorci de Turisme, i haig d’agrair la implicació tant dels ajuntaments com del sector privat, amb l’objectiu de convertir aquesta comarca en un referent del sector turístic.

 

Una gastronomia a favor de la societat

Mariano Martínez
Cap de Comunicació de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix (AGT)

L’ASSOCIACIÓ DE GASTRONOMIA I TURISME del Baix Llobregat (AGT) impulsa projectes gastronòmics i turístics amb un ADN sostenible

L’AGT, nascuda al Prat de Llobregat, però implantada al Baix Llobregat, neix arrel d’una doble emergència. En primer lloc, veure com a la nostra comarca no es consumien els productes autòctons. La segona, observar amb tristor, com en el món de l’alimentació els productes cada vegada viatgen més pel món, generant pobresa i precarietat en els productors dels països d’origen, i disparant la petjada de CO2.

Durant els seus 10 anys de vida, l’entitat ha aconseguit que el Parc Agrari torni a ser protagonista per als ciutadans de la pròpia comarca, i conscienciar sobre l’amenaça urbanística que pateixen les 3000 hectàrees agrícoles que encara queden.

Hem creat una xarxa de 250-260 restaurants que usen el producte del Parc Agrari, de manera directa a les nostres rutes de tapes (QuintoTapa), Fires i Jornades Gastronòmiques, i durant l’any, garantint-los la distribució i mediant entre pagès i restaurador. També hem estès la xarxa de consum a altres productes, com les carns ecològiques, els formatges artesans, els peixos MSC i de llotja, etcètera. 

No podem deslligar la nostra activitat del turisme, ja que és el nostre objectiu final: generar-lo i generar-lo de qualitat. El Baix Llobregat i l’Hospitalet són ja destins habituals i la restauració ha d’estar a l’alçada. Calculem que més de 250.000 persones de fora de la comarca han visitat el Baix gràcies a les nostres activitats.

Comunicar el gran tresor que significa tenir productes de proximitat al costat de casa, aquesta és una de les nostres missions. Intentem genera una pressa de consciència sobre la idea que consumir productes locals contribueix a mantenir i desenvolupar l’economia de la comarca. Ajudant, a més, a preservar el medi ambient i contribuir a multitud de factors que ens beneficien a tots: la salut i les relacions socials. Es tracta d’un consum més sostenible i responsable. Seguint la filosofia Slow Food, AGT reivindica i exerceix la defensa de la biodiversitat en les reserves alimentàries, la difusió de l’educació del gust i la trobada entre productors i consumidors.

Treballem per i amb l’alimentació i les armes que ens ofereix la dinamització gastronòmica són la nostra millor eina per fer arribar a quanta més gent possible la necessitat de consumir productes frescos i de qualitat, i més tenint un territori com el Parc Agrari.