2. Protagonistes: El millor turisme gastronòmic i d’oci

2.1. Turisme

2.1.1. La comarca en xifres

Les dades són clares i el sector turístic del Baix Llobregat continua mostrant-se com un sector dinàmic, en creixement i amb bones valoracions tant per part dels operadors com dels turistes. Segons l’últim informe anual del sector turístic de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, “el pes del sector turístic en el conjunt de l’estructura productiva de la comarca supera el pes que té aquest sector en l’Àmbit Territorial Metropolità i en el conjunt de Catalunya. “En aquest sentit, el 15% de les empreses i el 13% de la població ocupada del nostre territori desenvolupen activitats turístiques. Alhora, el 11% del total de la població ocupada en el sector turístic de Catalunya desenvolupa la seva activitat al Baix Llobregat.

L’últim informe calcula 564.232 turistes i 1.112.061 pernoctacions als hotels de la comarca. Amb aquestes xifres, són tres anys consecutius de foment de l’ocupació (68,3% l’ocupació de les seves places). La major part de les pernoctacions van ser realitzades per turistes estrangers (el 61% del total) i per negocis (49%). Catalunya, Regne Unit, França i Madrid, principals procedències dels clients dels hotels de la comarca.

 

OBSERVATORI COMARCAL –BAIX LLOBREGAT A PARTIR DE DADES DE L’ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE TURISME

 

També segons les últimes dades, augmenta el pes del sector hostaler en el conjunt del PIB de serveis al Baix Llobregat (+ 0,2%). Aquest creixement se situa per sobre de la mitjana catalana, on el pes d’aquest sector en el conjunt del PIB es manté estable. A més, dos municipis del Baix Llobregat (Castelldefels amb el 11,5% i Sant Boi de Llobregat amb el 7,9%) situen l’aportació de l’hostaleria en el PIB municipal de serveis per sobre de la mitjana catalana. Gavà (6,4%), Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat (amb el 5,5%) són els altres municipis de la comarca amb major pes de l’hostaleria en el PIB del sector serveis.

 

FONT: OC-BL, A PARTIR DE LES DADES DE L’IDESCAT

 

Pel que fa a la valoració dels turistes que visiten el nostre territori, en una enquesta de l’Observatori, la comarca obté una puntuació notable (un 8 sobre 10). Entre els elements de valoració sobresurten la qualitat de l’allotjament que s’ofereix (8,5); el caràcter de la gent (8,5); les platges (8,4); la seguretat (8,3); l’entorn natural (8,1) i el transport públic (8,1). Els elements menys valorats del Baix Llobregat, però tot i per sobre de l’aprovat són: l’oferta d’aparcament (6,6); l’oferta dels comerços (7,5); el soroll (7,3) i la qualitat de la connexió a internet (7,6). Cal assenyalar que un cop finalitzen la seva estada, el 73% dels visitants la recomanaran als seus familiars i amics.

2.1.2. El Mobile World Congress i la Setmana Santa augmenten l’ocupació hotelera

La Setmana Santa i l’anual Mobile World Congress (l’Hospitalet de Llobregat) són dos forts pilars del turisme de la comarca. Segons l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, els hotels registren una ocupació propera al 79% en el Mobile i superior al 69% durant la Setmana Santa. Allotjaments que superen de manera destacada el global del trimestre (25% més d’ocupació en el MWC i 16% més d’ocupació en setmana santa).

 

MOBILE WORLD CONGRESS EN FIRA BARCELONA

 

Els hotels de la zona Delta i els de 4 estrelles concentren la major part de les pernoctacions realitzades durant el Mobile (56% i 61% respectivament). Durant Setmana Santa concentren les majors pernoctacions les zones Delta i Centre (49% i 35% respectivament). Respecte al total de places ofertes, són els establiments d’1 estrella i de la zona Nord els que presenten la major ocupació al llarg d’aquest període de vacances (83% i 77% respectivament).

El preu mitjà dels hotels durant el primer semestre de 2018 (64,6 €) va créixer de manera destacada en la setmana del Mobile (139,8 €) i va disminuir en el període de Setmana Santa (61,9 €). Els hotels de la zona Delta i els de 4 estrelles són els que tenen els preus més elevats, tant durant el global del trimestre com durant el MWC. No obstant això, durant Setmana Santa són els hotels de la zona Nord i de 3 estrelles els que tenen els preus més elevats.

2.1.3 La comarca inverteix en el seu turisme local

No hi ha dubte que en termes de turisme el municipi de Castelldefels fa molts anys que sobresurt com la destinació amb més tradició històrica de la comarca i, per tant, el que congrega la major part de turistes. No obstant això, en els últims anys, les ciutats del Baix Llobregat han fet una forta aposta pel sector turístic, recuperant així la seva essència per dinamitzar econòmicament el conjunt del territori.

Segons Manuel Ángel Ortiz Chumillas, president del Gremi d’Hostaleria de Castelldefels i el Baix Llobregat, “la sensació que tinc d’aquest municipi és molt positiva perquè és una ciutat bastant acollidora per al turisme”. Aquest aspecte és prioritari i preval gràcies a la qualitat dels serveis d’hostaleria i restauració. Encara que tota la ciutat està representada per aquest interès turístic, la platja és l’apartat que aglutina més visitants.

Poder desplaçar-se a la capital catalana en uns 15 minuts és un dels grans beneficis de Castelldefels, que el diferencia de Barcelona, ​​“una ciutat sotmesa a l’aglomeració i l’estrès”, explica el president del Gremi. Des del començament de la crisi, “en el municipi ha crescut l’oferta turística i gastronòmica”, explica Manuel Ángel, senyal que ha incrementat el turisme sense quedar ressentit el sector, com ha passat en altres ciutats. D’aquesta manera, Castelldefels es consolida com l’únic municipi que té més de 5 hotels, segons dades de l’Observatori Comarcal Baix Llobregat, a excepció de l’Hospitalet, que ja en concentra tretze.

Per obrir camí a les oportunitats, alguns municipis han invertit en noves infraestructures per millorar les platges del litoral i han posat en marxa nous productes turístics. Ha estat especialment a la zona del Delta a ciutats com Gavà, que gaudeix de la zona costanera, amb una oferta cultural i familiar a través del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, i el Prat de Llobregat, amb els Espais Naturals del Delta. Tots dos municipis ofereixen també platges i una accentuada aposta per la gastronomia amb restaurants que treballen el producte de proximitat, com és el pollastre Pota Blava i la carxofa.

En general, l’interès per la natura i pels recursos turístics s’està expandint al conjunt dels municipis de tota la comarca, prenent més relleu i generant impacte. La Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló, n’és un exemple, ja que els turistes poden fer un recorregut per la colònia industrial i modernista; visitar la Cripta Gaudí, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, com a innovació arquitectònica; veure les exposicions; l’antiga fàbrica tèxtil, i els dissabtes al matí anar al mercat de pagès que promouen els agricultors del Baix Llobregat.

 

CRIPTA GAUDÍ

 

Pel que fa als Espais Naturals del Delta, es pot gaudir dels següents paisatges: jonqueres, pinedes, platges, estanys litorals, etc. En definitiva, de la vegetació i la fauna que inclou el Remolar, Pineda de Cal Francès, la riera de Sant Climent, Filipines, la platja del Prat i la de Viladecans, la Murtra, les basses de Can Dimoni que són tres llacunes localitzades a la zona agrícola de Sant Boi, entre d’altres. També hi ha la muntanya de Sant Ramon, on hi ha una ermita que va ser edificada entre els anys 1885-1887.

En números, des de la posada en marxa del Consorci de Turisme, s’ha evidenciat un creixement notable en el terreny turístic a la comarca per l’entrada de clients que volen passar les vacances d’estiu, visitants de la resta de l’àrea metropolitana de Barcelona, Catalunya, o bé professionals d’empreses que aposten pel territori en assumptes de negocis.

 

EL DELTA DEL LLOBREGAT ÉS BONA DESTINACIÓ PER FER ESPORT A LA NATURA

 

2.1.4. Les destinacions més visitats

Les atraccions turístiques que més visitants reben són els museus i alguns llocs d’interès de la comarca molt singulars. Hi ha recursos importants que tenen una gran afluència de visitants, com són els parcs naturals i les platges, però dels quals no es registren dades exactes perquè són d’accés lliure.

El museu Agbar de les Aigües de Cornellà rep més de 30.000 visitants cada any. L’espai segueix vetllant pel patrimoni industrial i arquitectònic, així com per la divulgació dels coneixements de l’aigua sota la responsabilitat sostenible. El Museu de Gavà també registra més de 30.000 visites anuals de persones que van voler endinsar-se en la cultura, la natura i l’arqueologia del municipi. Des del museu es pot visitar el castell d’Eramprunyà, l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers i el Parc Arqueològic de les mines.

A la comarca també comptem amb el museu de Ceràmica “La Rajoleta”, situat a l’antiga fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat, i l’Enrajolada i el Museu Vicenç Ros de Martorell. Així mateix, a Sant Boi destaca el museu Can Barraquer, que conserva per als seus visitants la memòria històrica del municipi i dels seus habitants.

 

CANAL OLIMPIC DE CASTELLDEFELS

 

Pel que fa als llocs d’interès, el monestir de Montserrat és l’atracció top del Baix Llobregat amb un total de 2,7 milions de visites el 2017, fet que suposa ​​un increment del 8% respecte de l’any anterior. En segon lloc, el canal olímpic de Catalunya, situat a Castelldefels, és dels més visitat ja que va rebre en el mateix any 200.000. L’espai ofereix la possibilitat de fer activitats variades com barca amb rems, caiac, esquí nàutic, vela, natació, piragüisme i altres dinàmiques d’escalada, fitness, futbol i tir amb arc, etc. Però en comparació a anys anteriors, la Diputació assenyala un descens en el nombre de visitants. La tercera atracció més turística, que va registrar gairebé 140.000 visitants, és l’espai natural del Delta, i el segueix Catalunya en Miniatura i el bosc animat de Torrelles que sumen 125.000 persones a l’any.

 

CATALUNYA EN MINIATURA, PARC TEMÀTIC A TORRELLES DE LLOBREGAT

 

Mereix menció especial mereix la Cripta Gaudí, a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló, que a l’any reuneix més de 60.000 turistes, i el Parc Arqueològic de Gavà i les Coves del Salnitre de Collbató, amb gairebé 30.000 cadascuna. Aquesta última, destacada per l’espeleologia catalana, és molt coneguda perquè va servir d’inspiració a artistes com Ramon Casas, Santiago Rusiñol, mossèn Cinto Verdaguer i, possiblement, a Antoni Gaudí.

2.1.5. Esdeveniments populars lligats al turisme

La Fira de la Candelera de Molins de Rei, juntament amb la Fira de Sant Isidre de Viladecans reben cadascuna més de 300.000 visites cada any. La primera té més de 150 anys d’història i el vessant agrícola és el seu fil conductor. La segona és de caràcter multisectorial, però destaca el valor de l’agricultura i de l’agricultura en unes terres molt cuidades pel Parc Agrari.

Més de 3.500 hectàrees formen el Parc Agrari, gestionat per un consorci que té la visió de ser un polígon d’activitat econòmica on l’aspecte agrícola predomina per les 2.000 hectàrees que ocupen petites i mitjanes empreses dedicades a l’explotació agrària. “Aquí fem aliments”, recorda el gerent del Parc Agrari, Raimon Roda, assegurant que cada vegada més la gent s’acosta de forma espontània en el circuit del riu per córrer o anar amb bicicleta.

Roda destaca que la tendència “està en fer activitats organitzades vinculades amb temes naturals com l’observació d’ocells o de l’espai agrari”. En aquesta zona, el turisme està lligat a la gastronomia, però més aviat en la part urbana dels 14 municipis que toquen el parc. Des del consorci, “intentem fer compatible que la gent vingui amb la identificació que això un espai econòmic”, indica Roda. “És cert que cada vegada més hi ha gent de fora que s’interessa pel que fem al Parc i tot això ho vinculem a través d’empreses externes”, de manera que es procura treballar coordinadament amb aquelles companyies turístiques que fan rutes de ciclistes, per exemple.

Sant Boi també té la seva festa, la Fira de la Puríssima, un dels esdeveniments més antics i visitats de Catalunya, que reuneix cada any a més de 260.000 persones.

 

LA PRODUCCIÓ DE KM0 ÉS UN ATRACTIU DEL NOSTRE TERRITORI

 

Per nombre de visitants, la Fira Avícola de la Raça Prat alça els 70.000, sent el màxim expositor d’un dels millors productes gastronòmics de Catalunya, el pollastre de la raça Pota Blava.

Altres esdeveniments singulars de la comarca són el Festival Internacional de Teatre al carrer de Viladecans, que aglutina uns 75.000 visitants a l’any; l’Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu amb uns 50.000; el primer pessebre vivent de Catalunya, situat a Corbera, que rep més de 27.700 persones cada temporada; la festa del Modernisme de la Colònia Güell, que cita 10.000 visitants; la Passió d’Esparreguera que reuneix 8.000, i la d’Olesa, 6.500; a més de la mostra de la carxofa de Sant Boi, que reuneix uns 5.000 visitants.

A part de les festes dels municipis, se celebren les temporades de fruites o verdures. La festa de la Cirera és una de les més conegudes, sobretot, a Santa Coloma de Cervelló, a Sant Climent, al Papiol i a Torrelles, poblacions que organitzen fires, activitats i tallers durant els mesos de maig i juny. Es festegen els camps de cireres en flor i la importància d’aquest fruit molt apreciat a la comarca per ser moltes vegades protagonista gastronòmic als restaurants i a les fires.

2.1.6 El turisme de negocis de l’Hospitalet

La majoria d’agències de viatges del Baix Llobregat són emissores, és a dir, busquen destinacions fora del país per als clients que atenen. No obstant això, en la segona ciutat catalana, l’atracció turística és diferent, ja que preval el turisme de negocis estretament vinculat a la zona de la Plaça Europa on hi ha els hotels per l’atractiu del recinte de Fira de Barcelona també en el mateix lloc.

Fa catorze anys a l’Hospitalet no hi havia hotels. En l’actualitat, la ciutat compta amb tretze establiments de primer nivell i amb una oferta que s’acosta a les 3.300 places, segons dades de l’Ajuntament.

Amb unes xifres molt altes d’ocupació, l’Hospitalet es consolida com una de les deu primeres destinacions turístiques de Catalunya, i la segona en ingrés per taxa turística. El tipus de visitants que s’allotja en els hotels de la ciutat és majoritàriament de negocis, atret per les companyies del Districte Econòmic Granvia de L’H i pels salons i congressos que acull el recinte de Granvia de la Fira de Barcelona.

 

EL TURISME DE NEGOCIS, PILAR AL BAIX

 

Segons dades de l’Observatori Comarcal, gràcies al Mobile World Congress els hotels de la zona van registrar una ocupació del 98% durant el mes de març en l’àrea de la Fira de Barcelona, ​​fet que va provocar un creixement de les tarifes dels hotels , situant-se l’import mitjà en els 148 euros, superant els 61 euros de tarifa mitjana del trimestre.

2.1.7. Promoció turística “smart”

L’aposta per posicionar el territori Llobregat mitjançant campanyes com la denominada ‘A un salt de Barcelona’, continuen vigents. Es vol donar a conèixer la comarca entre la resta d’habitants de l’àrea metropolitana i de Catalunya, com un territori ple d’ofertes dirigides a les famílies, els amics o per compartir en parella. També la comarca vol ser l’atracció de les escapades úniques i personalitzades, reforçant les activitats turístiques singulars com les Coves del Salnitre, el Canal Olímpic, el Parc Arqueològic Mines de Gavà, les Termes Romanes, etc. Tot això combinat amb la riquesa gastronòmica dels productes KM0 que tenen un bon futur.

 

EL BADOC (COVA SALNITRE), COLLBATÓ

 

Les iniciatives turístiques no s’esgoten i menys si es solidifiquen amb les noves tecnologies. Des del Consorci de Turisme s’han activat promocions turístiques, una de les més recents d’escapades d’aventura presentada sota el paraigua ‘Fes el Salt’. Es tracta d’una aplicació web que anima els visitants a que facin el ‘salt’ i visitin Barcelona. Els participants poden entrar en un sorteig d’una festa privada a la platja, un viatge romàntic o una sortida en catamarà.