Orgull de periodista de proximitat

Joan Carles Valero
Editor i fundador de BCN Content Factory. Periodista i professor a l’Abat Oliba-CEU i la Ramón Llull. 

VAGI PER DAVANT el meu orgull de pertinença a la premsa comarcal, la de proximitat. Al llarg de la meva carrera com a periodista, he treballat per a mitjans regionals, nacionals i internacionals, però sempre he mantingut el contacte amb la meva comarca, la meva pàtria petita. Ser la premsa del teu poble, de la teva ciutat, sembla menys important que l’exercici del periodisme generalista en un mitjà nacional. Però com a periodista i editor sé que la premsa de proximitat és gran, important i necessària, ja que considera els assumptes que afecten directament els ciutadans en el seu entorn més immediat.

La de proximitat és una premsa que manifesta la seva força en la presència al territori, en arribar a tots els racons i tenir un contacte diari amb la gent, que sent seves les publicacions. Una premsa que no només és la que més llocs de treball ha mantingut durant la crisi en un sector, el del periodisme, que ha estat el segon més damnificat després de la construcció. Al contrari, la premsa de proximitat és la que genera més oportunitats d’ocupació periodística, sobretot entre els joves valors que surten de les facultats amb l’ànsia de practicar el periodisme 4x4 de l’actualitat generalista en un àmbit més humà, assequible, com és el local i comarcal.

Les noves generacions estan redescobrint aficions  ancestrals, com teixir, menjar aliments de l’hort, que ara en diuen de quilòmetre zero, fer pa a casa, la jardineria, les cerveses artesanes i circular en bici, entre altres tradicions res tecnològiques. En un món globalitzat i dominat pels productes transgènics, la gent torna a apreciar el gust tradicional de l’horta. Els que vivim al Baix ja ho fem des de fa molt temps gràcies als productes del nostre Parc Agrari. Afortunadament, igual que valorem l’intens sabor dels tomàquets de la nostra infància, la ciutadania en un món de fake news, també aprecia el retorn dels periodistes de quilòmetre zero, els autèntics pagesos de continguts de proximitat.

Pagesos del periodisme

En aquest etern retorn vintage al qual joventut i moda semblen estar condemnats, reemergeix amb força el periodisme de proximitat. El practiquem periodistes de pic i pala que caven a la realitat immediata del seu públic i adquireixen el valor diferencial del que és artesà. Com indica l’axioma de l’analogia “com és a dalt, és a baix”, qualsevol municipi o comarca és un món en petit i no un petit món.

 

UN RACÓ DEL PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGAT

 

La gran diferència del periodisme local y comarcal és que permanentment es desenvolupa en contacte amb les fonts, el poder i els destinataris de la informació. Un avantatge que cal saber gestionar perquè no acabi influint massa en els esperits lliures dels pagesos de la informació.

També la publicitat a la premsa de proximitat va directa al lector-consumidor, que  la percep que s’ha realitzat expressament pensant en ell i en el seu municipi, per petit que sigui. Una premsa, en definitiva, implicada amb el país, la vida social, i fins i tot la normalització lingüística. Un periodisme al qual l’audiència mostra el seu agraïment creixent també entre els seus seguidors en línia i en xarxes socials, perquè parlem de les coses quotidianes i properes. BCN Content Factory és un exemple paradigmàtic d’aquest ressorgiment del periodisme de proximitat.

En una era en què el contingut és el rei, la riquesa i tradició de la premsa comarcal catalana la complementem al Baix Llobregat i l’Hospitalet amb una obra de temàtica exclusiva i detallada, realitzada per un ampli equip de redactors que han elaborat una veritable enciclopèdia digital d’aquest territori al sud de l’àrea metropolitana barcelonina. Un contingut de proximitat que no ofereix cap altre mitjà. Perquè aspirem a arribar on altres ens abandonen. I ho fem amb gairebé 600 pàgines de continguts editorials en una oferta especialitzada que parla de la nostra realitat més immediata. Una especialització que es converteix en rellevant, necessària i interessant en el nostre àmbit territorial, encara que només sigui com a consulta.

Servei públic amb més audiència

Hem emprès aquesta aposta multiplataforma més enllà de limitar-nos a editar un llibre, com vam fer fa quatre anys. D’aquesta manera, garantim una major audiència i complim rigorosament l’esperit de servei públic que és el nord i guia del periodisme. Des de la nostra web quiesquialbaix.com es poden consultar tots els capítols i informacions, així com els reportatges i opinions. Una web que actualitzarem de forma permanent fins a l’any 2023, quan es renovaran les institucions municipals i també les de segon nivell que igualment incideixen en els ciutadans, com el Consell Comarcal, la Diputació i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

En aquesta obra es fa una repassada de les nostres institucions i representants, dels nostres partits polítics i els seus dirigents, de la justícia i els seus professionals, de la policia, l’economia i els empresaris, dels sindicats, el complex món social i mediàtic, de les iniciatives culturals, el món educatiu, sanitari, religiós i de lleure. I també hem volgut comptar-ne amb la veu dels protagonistes, amb la inclusió d’articles a tots els àmbits mencionats.

Com obtenir un llibre?

Els lectors també poden descarregar-se gratuïtament el mateix contingut en format llibre, és a dir, un PDF maquetat a tot color.  Es pot fer des d’aquesta mateixa web i també des de elllobregat.com, només a canvi de respondre un breu qüestionari que ens servirà per elaborar reportatges sobre les preferències dels habitants d’aquest territori, la nostra pàtria petita. Qui desitgi tenir el llibre enquadernat entre les mans, el poden demanar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o més fàcil: encarregar-lo a la plataforma Amazon.

Finalment, vull donar les gràcies a tot l’equip que ha fet possible aquesta feina. També gràcies al suport de algunes de les institucions i empreses de la comarca, doncs sense el seu ajut hauria estat impossible posar a l’abast de tothom de forma gratuïta aquesta obra multiplataforma. A més a més, vull donar les gràcies a totes les persones i entitats que han volgut parlar amb nosaltres, aparèixer en aquestes pàgines i han cedit imatges i recursos de manera gratuïta. A tots ells i elles, moltes gràcies.

Qui vulgui més informació sobre BCN Content Factory, només cal utilitzar el codi QR que acompanya aquestes línies. O visitar la web bcncontentfactory.com

Enjoynalism!