Seguir avançant

Antonio Poveda
Primer secretari del PSC al Baix Llobregat i senador

Si fem una anàlisi pausada dels resultats del darrer cicle electoral a Catalunya (autonòmiques, municipals i generals) hi podem veure una constant: el PSC ha estat la força més votada en tota aquesta etapa. Qualsevol persona que estigui llegint aquestes ratlles podria pensar que es tracta d’un moment puntual amb una sèrie de factors coincidents. Jo no comparteixo aquest diagnòstic: si avui en dia el PSC és el primer partit de Catalunya és, principalment, per tres causes: la gestió de Pedro Sánchez com a president del Govern (pujada del Salari Mínim, revalorització de les pensions i creació d’un escut social per no deixar ningú enrere...) i la seva sensibilitat cap a Catalunya; la tasca i el lideratge de Salvador Illa com a cap de l’Oposició (és un fet tangible que cada cop més catalanes i catalans el veuen com a futur president de la Generalitat); i la labor que han dut a terme les alcaldesses i els alcaldes socialistes en els moments més difícils i complexos que es recorden.

Pel que fa a aquest darrer punt, vull reivindicar la gestió que han fet els alcaldes, les alcaldesses, els regidors i les regidores del PSC del Baix Llobregat. És indubtable, a la vista dels resultats, que la ciutadania ha valorat molt positivament la seva gestió, que s’ha basat en l’impuls de polítiques ambicioses i pioneres que garanteixen la igualtat d’oportunitats, una transició ecològica justa, la justícia social, la lluita contra les desigualtats, l’avanç del feminisme i el benestar de la ciutadania. Per tot això, puc dir amb orgull, en nom del conjunt de socialistes del Baix Llobregat, que la nostra comarca continua essent el cinturó roig de Catalunya. En altres paraules, actualment el PSC ostenta l’alcaldia en municipis tant importants com Abrera, Esparreguera, Sant Esteve Sesrovires, Molins de Rei, Sant Just Desvern, Esplugues, Sant Boi, Sant Joan Despí, Cornellà, Sant Vicenç dels Horts, Cervelló, Vallirana, Gavà, Viladecans, Sant Feliu, Corbera i Collbató; i forma part dels governs locals de Begues i del Prat. Cal tenir present, així mateix, que la nostra formació va ser la més votada a Olesa de Montserrat i a Santa Coloma de Cervelló en les darreres eleccions municipals.

Ser la principal força de govern en tantes ciutats i pobles suposa una enorme responsabilitat. Nosaltres l’entomem i, com sempre, ens comprometem a seguir treballant per les necessitats, els anhels i els reptes que tenen les nostres veïnes i els nostres veïns. Aquesta ha estat sempre la nostra raó d’estar en política i ho seguirà sent.

D’altra banda, voldria aprofitar aquestes ratlles per agrair als més de 163.320 veïns i veïnes del Baix Llobregat que ens van donar la seva confiança en les darreres eleccions generals. De nou, la nostra comarca ha estat fonamental en l’assoliment d’una victòria a Catalunya que, al seu torn, ha estat cabdal per aturar la dreta i l’extrema dreta i per dir, amb orgull, que volem seguir avançant, novament, amb un executiu liderat pel president Pedro Sánchez.

Al llarg dels darrers anys hem aconseguit alinear els objectius dels Ajuntaments amb els del Govern d’Espanya. Aquesta entesa ha estat clau per avançar en l’agenda social, econòmica, feminista i ecològica de les nostres localitats. Tanmateix, hem tingut a un Govern de la Generalitat totalment absent en qüestions prioritàries per a la ciutadania com ara l’habitatge, la seguretat, l’aigua, la salut o l’educació. Per això, és més necessari que mai que Salvador Illa pugui assumir la presidència de la Generalitat quan es convoquin les properes eleccions al Parlament de Catalunya. S’imaginen els Ajuntaments, el Govern de la Generalitat i el Govern d’Espanya alineats amb els objectius de progrés i justícia social que tenim els i les socialistes? Si seguim treballant amb responsabilitat, amb mà estesa, amb diàleg i consens aconseguirem reactivar Catalunya perquè torni a avançar en justícia social, drets, progrés econòmic i igualtat. Anem pel bon camí.  

 

Treballem pel benestar de la gent de Catalunya

Joan Borràs i Alborch
Expresident comarcal de la Federació d'ERC del Baix Llobregat i l'Hospitalet i delegat territorial del Govern a Barcelona

Les eleccions del 14 de febrer de 2021 marquen l’inici d’un cicle electoral que per Esquerra Republicana de Catalunya té, com objectiu principal i prioritari, la defensa de Catalunya i la millora de les condicions de vida de totes les persones que viuen i treballen en el nostre país.

Esquerra Republicana, des de la presidència de la Generalitat de Catalunya encapçalada pel Molt Honorable President Pere Aragonés, ha impulsat el creixement econòmic i social de la Catalunya sencera en general, i de la comarca del Baix Llobregat en particular. Es treballa incansablement en potenciar els serveis públics, el benestar de les persones, la defensa dels llocs de treball i l’estímul de la indústria i les Pimes.

Aquest 2023, hem estat capaços d’aconseguir el pressupost més alt de la història de la Generalitat de Catalunya amb una despesa total de 41.025 milions d’euros. Un pressupost per a millorar la vida dels catalans i les catalanes. Destinat a tots els pobles i ciutats de Catalunya. Destinat també, a les ciutats i pobles del Baix Llobregat.

Tot això en un context incert, quan semblava que ja havíem superat la Covid i començàvem a remuntar la crisi promoguda per la inflació hem hagut de gestionar una sequera extrema, que ha posat de manifest que els recursos naturals són limitats i que cal posar tots els recursos econòmics necessaris per assegurar l’abastament de la població, minimitzant els efectes negatius sobre l’estat dels recursos hídrics i els impactes econòmics sobre les activitats que utilitzen l’aigua com a factor de producció.

Amb aquest context encaràvem les eleccions municipals de 28 de maig de 2023, posant de manifest els desafiaments que cal abordar durant el mandat: fomentar l’habitatge a preus assequibles; assegurar llocs de treball digne per a tothom; millorar la mobilitat de les persones; incrementar els recursos i els serveis en Salut i Educació i millorar la seguretat ciutadana.

Els regidors i regidores d’Esquerra Republicana, tant al govern com a l’oposició, estan fermament compromesos i compromeses a prioritzar les polítiques socials i econòmiques destinades a ajudar als veïns i veïnes de tota la comarca. Perquè nosaltres som útils a la gent. I, per ser-ho, cal tenir la mà estesa a la col·laboració amb altres formacions polítiques amb sensibilitats similars a les nostres.

Gràcies a aquesta manera de fer hem assolit l’alcaldia de Sant Andreu de la Barca, compartim l’alcaldia d’Olesa de Montserrat, i Santa Coloma de Cervelló i participem dels Governs de Sant Climent de Llobregat i Esparreguera.

Així doncs, el mandat 2023-2027 que faran els Ajuntaments de la nostra comarca ve marcat per les polítiques socials i d’esquerres que el Govern impulsa com a mínim comú denominador d’una societat que no vol deixar a ningú enrere.

Alguns dels projectes que ha iniciat el Govern de Catalunya i dels quals la comarca es beneficiarà són:

El Pla de millora equipaments esportius, on tots els municipis obtindran ajuts per al manteniment, la renovació i la millora dels equipaments esportius.

Ajuts a la transició energètica i la creació de l’energètica pública.

Ajuts a la retirada de cobertes de fibrociment, amb un ambiciós pla per retirar de tots els edificis públics i privats aquestes plaques en els propers anys.

Construcció o adquisició de 10.000 habitatges públics destinats a lloguer, molts d’ells a la nostra comarca.

Millorar l’atenció a nens i nenes que han patit violència sexual i garantir una atenció igual a tot el territori a traves de la construcció d’una xarxa de cases Barnahus.

La incorporació de més personal sanitari, professors i mossos.

Inversions (obres i equipaments) a l’Hospital de Viladecans per valor de 34,8M€.

Inversions i compra de material a les línies de FGC Baix Llobregat per 23,9M€.

Subvenció a SEAT SA per al desenvolupament del projecte Future Fast Forward (F3): 20M€.

Inversions al Col·lector de Salmorres per 12,7M€.

Inversions a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí: 8,2M€.

Inversions i actuacions a l’ETAP del Llobregat per 6,7M€.

Conservació de carreteres per 6M€.

Nou Carril Bus i via ciclista a la C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat: 5M€.

...
Aquestes i moltes més son algunes de les inversions del Govern de la Generalitat a la Comarca.

 

Sentit comú davant els reptes dels pròxims 4 anys

Candela López
Coordinadora nacional dels Comuns

Des d’En Comú Podem, tenim molt clar que el mandat municipal que es va obrir al maig d’enguany és un mandat clau per a les ciutats i pobles del país. Hi ha 3 eixos que determinen la seva transcendència: habitatge, emergència climàtica i justícia social. Amb la mirada posada en la pròxima dècada des de la política municipal, cal que donem un impuls a l’agenda tenint com a prioritats aquests 3 eixos.

Al Baix Llobregat, hi vivim més de 800.000 persones. La nostra comarca acull l’aeroport del Prat, el parc agrari i espais naturals únics que cal protegir i conservar. Alhora, l’increment de la població durant els últims anys ha saturat el territori, provocant també que la xarxa de serveis públics (des de la sanitat i l’educació, passant pel transport públic i l’atenció a les persones) sigui insuficient i de vegades precària. Els ajuntaments dels últims 20 anys han hagut de fer front a aquest creixement, moltes vegades en solitari a causa de les polítiques d’austeritat impulsades pels governs del PP a l’Estat i dels governs de la Generalitat en mans dels conservadors catalans, CiU i Junts. D’altra banda, garantir l’accés a l’habitatge és un altre dels grans reptes al nostre territori on hi ha molts municipis en els quals els preus, especialment els del lloguer, s’han enfilat fins al punt que hi ha molta gent que es veu forçada a buscar pis fora de la seva ciutat, una situació que afecta especialment la gent jove.

L’habitatge és un repte majúscul, més si tenim en compte que la manca d’habitatge assequible és una problemàtica que provoca que amplis sectors de la població hagin de marxar de casa seva per no poder fer front a aquesta despesa. Aquesta situació és més sensible entre els i les joves que cada vegada han d’ajornar més la seva emancipació. És imprescindible que atenguem les necessitats habitacionals del nostre territori, que els habitatges buits es posin al servei d’aquestes necessitats i que impulsem l’habitatge públic de lloguer a preus assequibles. L’habitatge és un dret i cal gestionar-lo com a tal erradicant l’especulació i limitant l’enriquiment dels grans propietaris. La recent aprovada Llei de l’habitatge és un primer pas però caldrà que des del territori encapçalem els canvis radicals que cal fer en polítiques d’habitatge.

Des dels ajuntaments i des de totes les administracions, durant els pròxims 4 anys, haurem de dur a terme estratègies per ampliar i millorar la xarxa de serveis públics, construint noves instal·lacions i incrementant el personal de les que ja existeixen. Hem d’exigir que la Generalitat de Catalunya garanteixi que els centres educatius (escoles i instituts) i els centres sanitaris (CAPs i hospitals) puguin atendre tota la ciutadania donant-los una atenció sanitària i una educació que estigui a l’altura de les necessitats de la població, sense llistes d’espera, sense massificació a les aules, amb totes les garanties. Cal destacar la necessitat de repensar el model d’atenció a la gent gran, millorant l’atenció a residències i posant-ne en marxa de noves, així com dignificant l’envelliment ja que l’esperança de vida cada vegada és més alta i les persones majors de 65 anys d’avui tenen noves necessitats a les quals hem de ser capaços de respondre des de l’acció institucional i des de la societat.

És urgent modernitzar i fer eficient la xarxa de transport públic, i garantir les comunicacions dins de la comarca del Baix Llobregat. L’estat de la xarxa ferroviària és especialment flagrant: està obsoleta i hi ha incidències constantment, una situació que no facilita ni fomenta la mobilitat de la població en tren, un mitjà fonamental per reduir el trànsit rodat i disminuir les emissions de CO2. També és imprescindible que les connexions entre els municipis de la comarca siguin fluïdes i eficaces, un objectiu que s’assolirà millorant la xarxa d’autobusos i ampliant la xarxa de carril bici així com millorant-ne les connexions entre ciutats.

El Baix Llobregat és un territori amb un patrimoni natural immens que cal preservar. És necessari que trobem l’equilibri entre l’activitat econòmica de la comarca, la conservació dels espais naturals i el parc agrari, i aquest equilibri es trencaria amb l’ampliació de l’aeroport. Si es produís, l’increment de les emissions de CO2 xocaria frontalment contra l’objectiu d’atenuar i mitigar els efectes del canvi climàtic i contribuiria a una nova acceleració d’aquest fenomen. I, a més, suposaria la destrucció de la Ricarda, un espai natural que contribueix a protegir l’equilibri natural i que és un ecosistema únic a l’àrea metropolitana de Barcelona. Catalunya no necessita l’ampliació de l’aeroport del Prat sinó que es doni més rendiment als aeroports de Girona i Reus i que es millorin les comunicacions a través de la xarxa ferroviària.

Des d’En Comú Podem, tant des de les ciutats on governem com des d’aquelles on formem part de l’oposició, defensarem aquestes polítiques basades en el sentit comú i empenyerem perquè es materialitzin. Aquest és el nostre compromís i volem que la consolidació de la nostra força política arreu de la comarca sigui una eina útil per aconseguir-ho.

 

Junts per Catalunya, segona força política al Baix Llobregat

Pere Clota
President de Junts per Catalunya al Baix Llobregat

Tornem de les vacances d’estiu amb energies renovades i preparats per desenvolupar els projectes amb els que ens vam comprometre amb els nostres veïns i veïnes a les eleccions municipals del 28 de maig.

El 17 de juny es van constituir els 30 ajuntaments del Baix Llobregat i Junts per Catalunya és la segona força política amb 6 alcaldes i alcaldesses (a partir del setembre del 2025 en seran 7) i formant part de 4 governs locals més. Els nostres electes son persones preparades per liderar els projectes municipals i per a impulsar les millores que les nostres viles i la nostra comarca requereixen per ser referents. Els nostres regidors i regidores son persones compromeses per fer millors els municipis on exerceixen les seves responsabilitats, per millorar la qualitat de vida de tots els habitants de la nostra comarca.

La primera vegada que Junts per Catalunya s’ha presentat a unes eleccions municipals, no tan sols ha obtingut uns molt bons resultats, sinó que té representació a 11 governs de la comarca i al Consell Comarcal del Baix Llobregat, des d’on també treballarem per a millorar els serveis que es presten a cadascun dels 30 municipis de la nostra comarca. Als municipis on som a l’oposició, en nosaltres trobaran voluntat de diàleg i de suma, però també una veu critica que pretén aportar les millors solucions a les qüestions del dia a dia.

El Baix Llobregat té grans reptes per davant com l’habitatge, el transport públic, l’educació, la seguretat, el treball, la salut i tants d’altres, i la gent de junts és la més preparada i solvent per assumir aquesta transformació, des del rigor i la bona feina.

La política de proximitat és aquella que permet conèixer de primera mà les necessitats de les persones, cal escoltar els nostres veïns i veïnes, i aquesta és una de les premisses de Junts per Catalunya, per treballar per la gent és imprescindible fer-ho al costat de les entitats, les associacions, dels nostres vilatans.

Som persones preparades per liderar projectes i durant aquest quatre anys ho seguirem demostrant.

Per Catalunya, i pel Baix Llobregat, millor Junts.

 

Trabajar para Castelldefels es trabajar para ti

Manuel Reyes
Alcalde de Castelldefels y presidente del PP de Barcelona

Tras dos legislaturas de desgobierno en Castelldefels, la mayoría de vecinos de nuestra ciudad han apostado por un Gobierno sensato que actúe y resuelva los problemas del día a día de nuestra ciudad, y es por ello, que este equipo apuesta, y así lo está haciendo, por construir una ciudad por y para todos.

Siempre hemos reivindicado la necesidad de implementar un estilo de ciudad que sea modelo y referencia para ya no tan solo la comarca, ni tampoco para toda la provincia, sino que sea un modelo de ciudad para toda Cataluña. Por ello, nuestro objetivo pasa por convertir a Castelldefels en la mejor ciudad en calidad de vida y bienestar vecinal. De ese modo, y para conseguirlo, estamos trabajando en ese conjunto de medidas y políticas públicas que hemos ido exponiendo a lo largo de la pasada campaña electoral como la herramienta imprescindible para que Castelldefels sea una ciudad admirada y reconocida.

Primero, debemos tener meridianamente claro que los ciudadanos configuran el eje principal a la hora de diseñar las políticas públicas y por ello es fundamental seguir teniendo una actitud activa en base a sus preocupaciones, sus inquietudes y sus propuestas. Deben poder vivir en una ciudad limpia y segura que invierta en deporte y salud, que apoye y ayude al emprendimiento y al crecimiento económico de la ciudad. Por consiguiente, se tratan así de políticas públicas activas que buscan generar mejoras en el funcionamiento del municipio, para que sus vecinos se sientan orgullosos de vivir en una ciudad que día a día va creciendo y que ofrece oportunidades a todo aquel que vive y trabaja en Castelldefels. Por ello, nuestro propósito como gobierno pasa por entender los problemas reales y las necesidades que exigen nuestros vecinos para construir entre todos, codo a codo, una ciudad de primera.

Pero vayamos a ver más concretamente los compromisos que asumimos al llegar a la alcaldía de Castelldefels. La gran dejadez en la limpieza y la inseguridad ciudadana han sido los principales problemas que nos trasladaban año tras año los vecinos de Castelldefels que veían como sus demandas y peticiones eran totalmente ignoradas por el anterior gobierno municipal. Y es por ello que, nosotros hemos llegado a la alcaldía para trabajar y mejorar el estado de nuestra ciudad. Más limpieza, menos problemas de insalubridad. Más agentes de policía, más orden y seguridad. Más ayudas y facilidades a los comercios y nuevos emprendedores, mayor crecimiento económico. Mejor estructuración de las vías urbanas, mayor movilidad urbana.

En definitiva, es cuestión de tener pasión por la ciudad y voluntad de querer ayudar en mejorar las vidas de nuestros convecinos, puesto que ellos representan el eje principal de las políticas municipales y la razón por la cual este gobierno y un servidor estamos en el Ayuntamiento. Y llegados a este punto, también quisiera reconocer y agradecer la gran labor del conjunto de los concejales que componen este gobierno por la gran implicación, dedicación, pero sobre todo por esa gran pasión que tienen por nuestra ciudad y por sus vecinos. De esa manera, el refuerzo de un buen gobierno con ganas de trabajar y mejorar Castelldefels repercute directamente y favorablemente en el bienestar vecinal.

Pero todas las ganas y dedicación política de este gobierno está, desgraciadamente, mermada y limitada por las grandes ansias de derroche económico de nuestros antecesores en proyectos poco operativos para la ciudad. Por ello, debemos ser conscientes que la situación de las arcas públicas del Ayuntamiento se encuentran altamente afectadas, hay un desajuste importante, los ingresos han caído y los gastos se han multiplicado. Aún así, vamos a trabajar para revertir esa situación, primero suprimiendo los gastos superfluos e intentando que nuestra ciudad sea atractiva para los futuros inversores que además crean puestos de trabajo y así dinamizar nuestra ciudad, en definitiva gestionar debidamente los recursos y que los vecinos de nuestra ciudad sean partícipes de ello.

Tenemos la certeza de que esta legislatura estará llena de apasionantes retos y desafíos que estamos seguros que con vecinos y asociaciones vamos a conseguir realmente esa gran ciudad de primera que tanto deseamos todos. 

 

Hemos superado en muchos municipios a los partidos separatistas

Marc Cívico Morales
Regidor de Gavà de VOX

El 14 de mayo del 2021 VOX hizo historia entrando por la puerta grande al Parlamento de Cataluña, al obtener 11 diputados contra el pronóstico de todas las encuestas y posicionándonos como la primera fuerza nacional en nuestra querida patria chica. El movimiento patriota está más vivo que nunca en la tierra de ilustres históricos como el genio Salvador Dalí o el gran Rafael Casanova, trasladándonos a figuras actuales como por ejemplo el mejor jugador de baloncesto español de todos los tiempos, el santboiano Pau Gasol. Estamos convencidos que con nuestro trabajo y entrega, apoyado en nuestros esperanzados votantes, volverán a florecer las mejores cualidades de los catalanes y volveremos a ser grandes otra vez, con una Cataluña unida y solidaria donde se fomenten las políticas que crean empleo y concordia; de seguridad y libertad lingüística.

Soy hijo de andaluces que vinieron a trabajar y se adaptaron perfectamente a las costumbres y tradiciones catalanas y por ello siempre digo lo mismo cuando sale el tema de qué capital es mejor, sin desmerecer a Madrid ni a otras ciudades, que me encantan, soy un enamorado de Barcelona y me parece la ciudad más bonita de España, padeciendo un profundo dolor y tristeza viendo como algunos partidos han utilizado el cuento del separatismo para dividir y enfrentar a nuestra sociedad y fomentando una inmigración islamista que no sólo hará perder la identidad española sino también la catalana.

En las últimas elecciones municipales volvimos a dar un paso de gigante obteniendo 82 concejales en la provincia de Barcelona, varios consejeros comarcales y un diputado provincial. La entrada de VOX en los ayuntamientos otorga, al fin, la voz de muchos catalanes que estaban silenciados en su administración más cercana. Es necesario hablar de los problemas gravísimos de movilidad que nos están causando los demás partidos que sirven a la agenda 2030, también de la degradación de nuestros barrios gracias a estos mismos partidos que fomentan la inmigración ilegal, muchas veces de personas con culturas subdesarrolladas que no se adaptan y causan más problemas que beneficio.

Sobre el problema de la vivienda necesitamos trabajar conjuntamente y proyectar planes ambiciosos sobre construcciones sociales y con precios asequibles, porque en caso contrario, a un precio elevado como está pasando últimamente, no se considera vivienda social. Además de que abogamos porque sean las familias autóctonas las que tengan el derecho a conseguirla, hemos visto familias catalanas totalmente abandonadas por las administraciones mientras otras de inmigrantes ilegales tienen esa ayuda social.

Y llegamos al momento más decisivo para España con las recientes elecciones generales. En una campaña con tantas dificultades, con la demonización y las mentiras de los medios, con la censura en los mismos incluso por parte del señor Feijóo que prefirió ofrecer pactos al PSOE antes que normalizar un proyecto junto a Santiago Abascal. Aún con todo en contra, VOX consigue más de 3 millones de votantes y una crecida generalizada en toda la provincia de Barcelona, afianzándonos como la única fuerza patriótica y antiglobalista y superando en muchos municipios a los partidos separatistas. Con todo esto, sabemos que tenemos que mejorar y estamos convencidos de que nuestro proyecto, punto por punto, es el mejor para el conjunto de España, por ello vamos a seguir trabajando con más fuerza que nunca para que llegue nuestro mensaje a todos los españoles.

Sinceramente, el consejo comarcal es un ente que debemos cerrar en cuanto podamos porque creemos que es una duplicidad y un castigo para los trámites burocráticos. Los ciudadanos necesitan agilidad en cualquier petición y no un cruce de organismos haciéndoles la espera interminable. Pero somos realistas y aún queda tiempo para que llegue ese día por lo que trabajaremos y daremos el máximo de nosotros siempre dentro de las competencias del consejo. Hemos observado, por ejemplo, que se tratan temas como las ayudas escolares y de vivienda, pondremos todas las ideas y los valores de VOX en marcha también en este consejo y seguro que dentro de cuatro años podremos valorar el trabajo realizado, que sin duda, cuando uno lo realiza con voluntad y determinación y con la mente puesta en defender a los catalanes, se consiguen buenos resultados.