L’Hospitalet de Llobregat

David Quirós, nou alcalde de L’Hospitalet després de la renúncia de Núria Marín

Nombre d’habitants (2022): 265.444
Superfície (km²): 12,40
Densitat de població (hab/km²): 21.406,8
Gentilici: Hospitalencs
Pàgina web de l’Ajuntament: http://www.l-h.cat/
Correu de l’Ajuntament: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Pressupostos 2023: 258.485.000 €
Euros/habitant: 907,35 €
Demarcació electoral: L’Hospitalet de Llobregat
Partit judicial: L’Hospitalet de Llobregat

 

David Quirós ha estat elegit el 15 de juny de 2024, en un ple extraordinari, nou alcalde de L’Hospitalet, després de la renúncia al càrrec i a l’acte de regidora de l’Ajuntament de Núria Marín. També ha fet efectiva la seva renúncia a l’acte de regidor el fins ara primer tinent d’alcaldia d’Hisenda i Urbanisme, Francesc Belver. Quirós es converteix en el quart alcalde de la ciutat després del restabliment dels ajuntaments democràtics, l’any 1979.

El nou alcalde, hospitalenc del barri de Pubilla Cases, on va néixer l’any 1974, ha expressat en el seu discurs d’investidura que “assumeixo aquesta responsabilitat per fer realitat allò que en el passat no ens van deixar ni imaginar. Vull que L’Hospitalet sigui el millor lloc per viure-hi. És l’hora d’humanitzar la ciutat, de tenir cura de les petites coses, aquelles que sumades ens converteixen en una gran ciutat”.

Quirós ha anunciat que impulsarà “un gran pacte per L’Hospitalet 2030/2050 guiat per l’Agenda Urbana. Abordarem cinc eixos d’actuació prioritària: la cohesió urbana, l’emergència climàtica, els serveis públics de primera qualitat, la convivència i la seguretat i el desenvolupament econòmic”.

El primer gran repte que assumeix és “desenvolupar un programa d’intervenció integral, al conjunt dels 2 km2 que conformen el Samontà: des de la Torrassa fina a Pubilla Cases. Un espai que representa el 16 % del nostre territori i on viu el 50 % del nostre veïnat”.

En aquest sentit, ha dit que establirà aliances amb Esplugues, Cornellà i Barcelona, les ciutats veïnes. Una altra iniciativa que ha destacat com un dels grans eixos que cal desenvolupar és el primer pla d’habitatge de L’Hospitalet: “hem d’apostar per la rehabilitació i la dignificació de l’habitatge, atès que el 87 % dels pisos de la ciutat tenen més de 50 anys”.

 

 

El segon gran repte és afrontar la situació d’emergència climàtica. “Hem de transformar la ciutat per convertir les grans avingudes en bulevards verds i moderns, espais del segle xxi, que comuniquen els barris i que fan ciutat, a través de diferents actuacions. El meu objectiu és que cada família disposi d’espai de proximitat verd i saludable, a menys de 300 metres o a 5 minuts de casa seva”.

El tercer repte és la ciutat dels 15 minuts, on cada barri funcioni com una ciutat. “Això vol dir equipaments i serveis públics de qualitat a prop de casa”. Dins aquesta línia, ha dit que “Em comprometo a posar en marxa un pla de xoc per diagnosticar, mantenir i millorar els equipaments municipals, prioritzant les escoles i el seu manteniment”.

També ha destacat com a prioritat del seu govern la convivència i la seguretat: “Avui em comprometo com a alcalde a mantenir en l’agenda política la convivència i la seguretat com una de les màximes prioritats. Sense seguretat, sense prevenció i sense un espai públic en bon estat, la convivència se’n ressent”. En aquest àmbit, ha anunciat la creació d’una nova comissaria per a la Guàrdia Urbana “adeaptada a les necessitats dels nous temps” i el seu compromís per reclamar reformes legals i més recursos per lluitar contra les ocupacions mafioses i la multireincidència.

Finalment, el nou alcalde ha explicat, abans d’allargar la mà a teixir aliances amb les forces polítiques d’esquerres de la ciutat, que el seu cinquè gran repte és que L’Hospitalet sigui una ciutat del coneixement i la creativitat. “Cal generar un model de ciutat en què la ciència, la tecnologia i la creativitat es converteixin en pilars fonamentals sobre els quals se sustenti el desenvolupament econòmic local, com és el BioClúster d’Innovació i Salut”. 

Comiat de Núria Marín

Núria Marín, per la seva part, s’ha acomiadat del càrrec afirmant que durant el seu mandat, la ciutat ha fet front a una crisi econòmica, a la Covid i a les conseqüències de la pandèmia. “El compromís és afrontar els problemes per molt greus i inesperats que siguin i donar solucions a la ciutadania. I jo crec que ho hem aconseguit. A mi m’ha tocat liderar el Govern, però vosaltres, els ciutadans i les ciutadanes, heu estat al darrere. Gràcies ser-hi. Hem format un gran equip”. “És evident que manquen coses per fer: una ciutat mai està ni construïda ni finalitzada del tot, sinó que és un ésser viu que canvia i es construeix dia a dia”.

Entre altres projectes, Marín ha destacat el procés participatiu L’Hospitalet on, l’ampliació de la Fira, la instal·lació d’hotels o el Pacte de Ciutat. “Aquest és el model L’Hospitalet. Un model socialdemòcrata que es basa en una premissa molt simple: generar riquesa que després dediquem a millorar els nostres barris i a garantir serveis per a la ciutadania”.

En el moment del seu comiat, Marín ha recordat que va entrar a treballar a l’Ajuntament com a directora del Mercat de Santa Eulàlia, que l’any 1995 va entrar de regidora i des del 2008 ha estat alcaldessa, “sempre des de l’entrega, l’honestedat i l’amor per una ciutat en la qual he nascut i visc, i que sempre portaré en el meu cor”.

A l’hora dels agraïments, Marín ha tingut paraules per a la ciutadania, el seu equip, tots els grups polítics, els funcionaris, la seva família i Fran Belver, a qui ha definit com la seva mà dreta i la seva mà esquerra: “Un polític amb majúscules. De ment clara i visió estratègica”.

 

 

EL CARTIPÀS

 

David Quirós
Alcalde. Responsable de l’àmbit L’Hospitalet 30/50, Gabinet d’Alcaldia, Transformació Digital i Òrgans Interns

Jesús Husillos
Primer tinent d’alcalde i portaveu del Grup Municipal Socialista. Responsable de l’Àrea de Seguretat i Govern Intern. Programació i Pressupostos

Laura García
Segona tinenta d’alcalde. Responsable de l’Àrea de la Ciutat dels Drets

David Gómez
Tercer tinent d’alcalde. Responsable de l’Àrea de Qualitat Urbana

Cristina Santón
Quarta tinenta d’alcalde. Responsable de l’Àrea de Ciutat Transformadora

Rafa Gómez
Regidor de Coordinació Territorial i dels districtes 1 i 6

Iman Aisa
Regidora de Santa Eulàlia i portaveu adjunta del Grup Municipal Socialista. Responsable de Serveis Interns i d’Economia de Proximitat

Olga Gómez
Regidora d’Atenció a les persones i Cicles de vida i de Collblanc - La Torrassa

David Torres
Regidor d’Inversió i Obres i dels districtes 4 i 5

José Antonio Alcaide
Responsable d’Agenda Urbana (Planificació Estratègica, Transició Ecològica, Plans Integrals, Habitatge i Mobilitat) i de Seguretat i Convivència i Recursos Humans

Lola Ramos
Regidora de Qualitat de l’espai públic

Maria Teresa Revilla
Regidora de Ciutat Sostenible i sense barreres i d’Igualtat d’Oportunitats

Rocío Ramírez
Regidora de Cohesió social i Igualtat i Participació Ciutadana