El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB)

Fàbrica d'oportunitats de futur per l’àrea metropolitana barcelonina

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) és un agent actiu i motor de dinamització de l’àrea metropolitana de Barcelona que genera oportunitats per al desenvolupament de la indústria del futur des de plantejaments sostenibles, innovadors i amb projecció internacional. És una entitat amb més de 100 anys de recorregut. Des de la seva creació el 1916, el CZFB gestiona el polígon industrial de la Zona Franca i la seva zona duanera, a més de promoure multitud de projectes a altres zones de la ciutat i de l’àrea metropolitana, vinculats sempre a activitats d’alt valor afegit i amb un fort component d’innovació.

El Polígon Industrial de la Zona Franca compta amb 175 empreses instal·lades en 4,7 milions de m² d’extensió. Es tracta d’una de les majors i més actives àrees industrials d’Espanya, clau en el potencial econòmic de Barcelona. Aquestes instal·lacions s’han posicionat com una plataforma geoestratègica, amb una ubicació privilegiada, al costat d’infraestructures de transport i de comunicacions d’abast internacional: es troba a 7 quilòmetres de l’aeroport, a 100 metres del port, i a 200 metres de la gran estació ferroviària de mercaderies. A més, la línia 9 i la línia 10 Sud de metro han millorat aquesta connectivitat amb l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Polígon Industrial de la Zona Franca és la porta d’entrada de la Unió Europea, un pont natural i cultural, cap al nord d’Àfrica i Iberoamèrica. El consorci ofereix serveis de neteja, seguretat i manteniment de les instal·lacions comunes. Gràcies al seu sistema de vigilància (de 24 hores i tots els dies de l’any), una dotació coordinada entre seguretat privada i el cos de la Guàrdia Civil, el Polígon, al costat de la Zona Franca Duanera i el Parc Logístic, s’han convertit en una de les àrees productives més segures.

 

 

Barcelona, capital de la nova economia

Barcelona s’ha convertit en una de les ciutats europees amb més projecció econòmica i global, capaç de liderar una àrea metropolitana emergent d’activitat econòmica al sud d’Europa. Els seus nombrosos actius la defineixen com una ciutat amb gran potencial en un marc de revolució digital que ha alterat les dimensions de la inversió i el treball.

Amb la celebració cada any al mes d’octubre l’event híbrid Barcelona New Economic Week (BNEW), el Consorci aconsegeix des de la seva primera edició en plena pandecia posicionar a Barcelona com la capital mundial de la nova economia, mostrant el seu important teixit empresarial i el seu potencial per liderar el desenvolupament de la indústria 4.0.

L’entitat està plenament compromesa amb l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides. El 2019 va convertir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en una de les seves prioritats i en un element diferencial de la seva Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i Sostenibilitat, en concret, adscrita als 10 principis del Pacte Mundial de Nacions Unides en matèria de drets humans, ocupació, medi ambient, corrupció i Agenda 2030.

Destaca en l’aspecte de la Responsabilitat Social Corporativa, el Codi de Bones Pràctiques i Conducta del CZFB és un conjunt de recomanacions que actuen com a marc de referència que s’aplicarà a tots els àmbits de l’activitat del CZFB. Aquest codi, juntament amb el Pla antifrau, la Política de Gestió Ètica i Responsabilitat Social Corporativa i el Protocol en cas d’Assetjament Sexual i Assetjament Laboral, fixa les pautes a seguir en el desenvolupament de l’activitat exercida pel personal del CZFB en el desenvolupament de la seva activitat laboral tant interna com externa.

Visibilitat de la dona a l’entorn industrial

El CZFB promociona polítiques de gènere entre les empreses del polígon que gestiona i és la seva font d’ingressos. Per això l’entitat ha creat el Consell de la Dona ZF, pioner al sector, que impulsa i promou iniciatives per donar visibilitat a la dona a l’entorn industrial, i la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), esdeveniment de referencia anual per avançar de forma activa cap a la igualtat de gènere a l’àmbito empresarial.

El 2020, el Consorci va crear el Consell de la Dona ZF, un organisme consultiu i de concertació per les diferents polítiques d’igualtat que es duen a terme des de la nostra àrea productiva. El propòsit d’aquest consell, sent el primer d’aquestes característiques que es realitza a l’àmbit industrial, és visibilitzar el col·lectiu femení a l’àmbit industrial, afavorir la perspectiva de gènere i l’equiparació de drets.

BWAW neix en el si del Consell de la Dona ZF amb l’objectiu d’accelerar i dinamitzar la igualtat de gènere per a ajudar a aconseguir la participació plena i la igualtat d’oportunitats de la dona en el sector industrial en tots els nivells. Es tracta d’un esdeveniment diferent i únic pel seu caràcter híbrid: una trobada física que se secundarà amb una plataforma digital. BWAW pretén convertir-se en un model global de referència a Europa actuant com a motor per a projectar accions de valor afegit en la igualtat de gènere. Aquesta iniciativa ha comptat amb el suport i implicació de directives d’empreses instal·lades a l’àrea de la Zona Franca, i la intenció és que cada vegada més empreses de la zona i persones que comparteixin aquest objectiu s’adhereixin al projecte. 

 

 

Formació i estructuració d’àrees urbanes

Dades importants:

• Més de 176 empreses al polígon

• 4,7 milions de m2 d’extensió del polígon

• Contribueix amb 9.112 milions d’euros al PIB

• Dona ocupació a més de 137.000 treballadors

• Oportunitats globals de negoci en un espai de 10 milions de m2 

El Consorci també impulsa i acompanyen start-ups per sectors estratègics del polígon, a l’hora que promociona la formació dual a l’àrea metropolitana de Barcelona d’acord amb empreses del polígon. Ofereixen un servei de desenvolupament d’activitats d’alt valor afegit o inclusives per a les empreses, incloent-hi serveis de suport, cerca de finançament, suport a la internacionalització, o millora de gestió ambiental. A més a més, impulsen la innovació amb projectes com el DFactory BCN, el 3DIncubator, o el BNEW.

Altre activitat de desenvolupament econòmic és la intervenció en la gestió i estructuració d’àrees urbanes de Barcelona, com la Marina del Prat Vermell amb la promoció de més mil habitatges, la metitat públic; el 22@ o casernes de Sant Andreu, per generar nous negocis i benestar social. En paral·lel, promouen la mobilitat sostenible al polígon a través del suport al transport públic, accions vinculades al carril bici i patinets elèctrics, i altres mesures urbanístiques. Promovem la producció energètica a partir de fonts renovables sota diagnòstic previ. Per aconseguir-ho, duen a terme projectes comuns entre empreses del polígon orientats a la promoció d’infraestructures o equipaments vinculats a energies renovables.

Finalment, el CZFB promou mesures d’eficiència energètica a través d’ajudes per la contractació de serveis d’assessorament i d’auditories energètiques. Així mateix, desenvolupa eines de gestió de l’eficiència energètica, fomenta l’economia circular i la reducció de l’impacte ambiental del polígon i estableixen aliances amb entitats públiques i del sector empresarial del entorn territorial, per la realització d’iniciatives conjuntes de desenvolupament econòmic i social.

Des del 2018 l’entitat desenvolupa el projecte EcoCiruclarZF amb l’objectiu d’estimular i generar vincles entre les empreses del polígon. Gràcies a aquesta simbiosi, contribueix a fer que siguin més eficients en la gestió de recursos i residus derivats de la seva activitat. La col·laboració entre empreses i el millor aprofitament d’aquests recursos permet a les companyies del ZFbarcelona dirigir-se cap a una gestió de ‘Residu Zero’, a una reducció de despeses, a contribuir al desenvolupament sostenible, i establir una economia circular, més coherent amb la nova economia 4.0 cap a la que evoluciona la nostra societat. 

 

 

DFactory Barcelona – La fàbrica del futur

El DFactory Barcelona és el node principal d’indústria 4.0 del sud d’Europa. Aquest edifici busca generar sinèrgies de col·laboració, en ser un espai d’innovació obert i un ecosistema basat en el talent i la inversió en tecnologia, reunint a les grans corporacions empresarials, startups, centres d’innovació i laboratoris. El DFactory Barcelona aporta un ecosistema per facilitar la transformació digital de la indústria europea, unir empreses tecnològiques que aporten solucions digitals amb empreses en procés de transformació que cerquen solucions innovadores i reuneix tecnologies capdavanteres com robòtica, sensòrica, Intel·ligència Artificial, ciberseguretat, impressió 3D o manufactura avançada.

Principals dades:

• Edifici de 17.000 m2 en 4 plantes amb espais oberts, diàfans i digitals

• Inversió de 30 milions dʻeuros

• 2000 tones d’acer

• Instal·lacions compromeses amb l’Agenda 2030

• Certificació Leed Gold en edificació sostenible i eficient

• Compta amb un 80% d’ocupació

• S’hi han instal·lat 30 companyies i hi treba-llen unes 500 persones

• Segona fase prevista amb 72.500 m2

• Es preveu que en total hi treballin 1.500 persones de forma directa i 5.000 de forma indirecta

 

 

Empreses presents al DFactory

Alisys, que impulsa la digitalització de les organitzacions mitjançant solucions tecnològiques que simplifiquen els processos de comunicació i operació, redueixen els costos, optimitzen els recursos i milloren els resultats de negoci. Està especialitzada en solucions cloud, intel·ligència artificial, blockchain i robòtica.

Amphos 21 és una consultoria científica i tècnica que aporta solucions innovadores i d’alt valor afegit a problemes mediambientals. Aporta 30 anys d’experiència al sector de l’aigua oferint solucions de digitalització i intel·ligència artificial a tot el cicle de l’aigua.

Ariño Duglass és una empresa dedicada al disseny, fabricació i comercialització de vidre transformat, dirigit sobretot per a arquitectura i ferrocarril. Així mateix, l’empresa posa atenció a obtenir una cura en el servei logístic, adequant constantment la companyia als canvis demandats pel mercat ia les pròpies necessitats i exigències dels clients.

AsorCAD és una empresa especialista en escanejat 3D, impressió 3D, enginyeria inversiva, disseny 3D i metrologia. La seva activitat és present en diversos sectors com el del manteniment industrial, el sector automobilístic, el sector de l’ortopèdia i la medicina i fins i tot en temes relacionats amb l’art, la restauració o l’arquitectura.

Girbau dissenya i proporciona solucions completes, sostenibles i innovadores per a bugaderia. Comparteixen el know how que tenen de cada sector, estudien cada cas i personalitzen la bugaderia a les necessitats reals de cada client.

HP és una empresa de tecnologia nord-americana, amb seu a Palo Alto, Califòrnia, dedicada a la fabricació i comercialització de maquinari i programari, a més de brindar serveis d’assistència relacionats amb la informàtica. Al DFactory Barcelona augmenta les relacions amb possibles partners de la indústria, impulsa la sinergia col·laborativa amb altres partners dins dels camps de la impressió 3D i explora altres camps amb tecnologies disruptives com l’IoT, la robòtica, sensòrica, etc.

HUBMASTER® Storage and Handling Solutions és fabricant de solucions d’automatització de magatzems mitjançant la tecnologia patentada de transelevador multipassadís HUBMASTER®. La companyia s’enfoca en el desenvolupament continu de productes i programari, invertint en investigació i adaptació de les darreres tendències en sensòrica per millorar la seva tecnologia i oferir solucions capdavanteres als seus clients.

Innovae és una empresa referent a nivell estatal en desenvolupament de solucions basades en realitat augmentada i realitat virtual aplicades a la indústria 4.0. Desenvolupen projectes i productes que permeten a les empreses empoderar per força de treball possibilitant l’exercici de les tasques de manera més eficient.

A IMHOIT desenvolupen seguretat, certificació i traçabilitat IoT. Recentment, han inaugurat la nova divisió Inside Earth per al diagnòstic remot de la Terra per mitjà de ressonància magnètica nuclear. El 2023 crearan la seva nova divisió de logística.

KUKA és una empresa que ofereix serveis d’automatització. Com a proveïdor líder mundial de solucions d’automatització intel·ligents, KUKA ofereix als seus clients un tot en un: des de robots i cel·les fins a instal·lacions completament automatitzades per a una àmplia xarxa d’indústries com el sector automobilístic o l’electrònic, la indústria general, els béns de consum, el comerç electrònic/al detall, sector educatiu i el sector sanitari.

Leitat és una de les entitats de referència a nivell estatal i europeu en la gestió de tecnologies. Compte amb un equip de més de 500 professionals, expert en recerca aplicada, serveis tècnics i gestió d’iniciatives tecnològiques i d’innovació. Leitat aporta valor social, industrial, econòmic i sostenible, oferint solucions integrals en múltiples sectors i àmbits: desenvolupament de nous materials, producció eco-sostenible, sistemes de prevenció de salut laboral, revaloració de residus i aprofitament de recursos naturals, interconnectivitat i digitalització de la indústria, l’energia verda i la maximització de l’eficiència energètica. Leitat és reconegut pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat i és una de les principals entitats participants del programa Horizon2020 de la Unió Europea.

Malena Engineering és una empresa de consultoria independent, especialitzada en oferir serveis d’enginyeria, gestió i desenvolupament de programari, el principal actiu dels quals és l’elevat nivell tècnic i l’extensa experiència del seu equip humà a les diferents àrees.

Mastertec 3D és una companyia de proveïdors d’equips d’impressió 3D per als sectors industrial, de salut i educació. Compta amb tota la tecnologia 360º necessària per-què una empresa integri la tecnologia 3D en el seu procés productiu; des del disseny, digitalització fins a la fabricació i control de qualitat o metrologia.

Nexiona són experts en donar eines per prendre decisions en temps real en funció del que passa al món real físic (IoT), en instal·lacions industrials (Indústria 4.0) i en actius immobiliaris (Smart buildings).

NTT DATA és una multinacional especialitzada en serveis de consultoria tecnològica, que acompanya als seus clients en el seu desenvolupament digital a través d'una amplia oferta de serveis de consultoria estratègica i Advisoring, tecnologies de vanguàrdia, aplicacions, infraestructura, modernització de servei TI i BPOs.

OnRobot es dedica a fabricar solucions de robòtica colaborativa, solucions de grippers per a manipular peces, eines d'aplicacions per a robots i per al poliment de superfícies. A més a més, OnRobot disenya y fabrica sensors de força i par, sistemes de visió, i altres mesuraments per a controlar els robots.

PICVISA és una empresa innovadora de base tecnològica que ofereix solucions basades en robòtica, intel·ligència i visió artificial orientades al mercat nacional i internacional. Dissenyen, desenvolupen i produeixen equips de selecció i classificació per a materials valoritzables.

 

 

Símbiosi és una consultoria especialitzada en disseny i implementació d’estratègies d’economia circular i simbiosi industrial. Ofereix una plataforma de sinergies en línia que mapeja els recursos sobrants, com a eina de descarbonització i reducció d’impactes ambientals: identifica i quantifica els residus industrials i agropecuaris que potencialment es poden convertir en recursos a través de la simbiosi industrial, i s’identifica amb quines empreses desenvolupar la sinèrgia.

Siocast es dedica a la fabricació i venda d’una nova tecnologia d’injecció de plàstic a motlles de silicona fabricats gràcies a la impressió 3D. Utilitzen la impressió 3D en tecnologies avançades de disseny per ordinador per poder crear aquests motlles. Ensenyen les empreses a com utilitzar aquestes tecnologies per poder passar de la idea original a una alta producció en qüestió de dies.

Stratasys lidera el canvi mundial cap a la fabricació additiva amb innovadores solucions d’impressió 3D per a diversos sectors com l’aeroespacial, l’automoció, els productes de consum o el sanitari. Les solucions de Stratasys —amb impressores 3D intel·ligents i connectades, materials polimèrics, un ecosistema de programari i peces fabricades a demanda— ofereixen avantatges competitius a cada baula de la cadena de valor dels productes. Les principals organitzacions del món recorren a Stratasys per transformar el disseny dels seus productes, dotar d’agilitat les cadenes de producció i subministrament i millorar l’atenció al client.

VDMHealth desenvolupa programari per al sector sanitari emprant tecnologies d’intel·ligència i visió artificial, així com d’interacció home-màquina avançats, per millorar i automatitzar l’atenció mèdica en general mitjançant aplicacions innovadores que augmentin l’eficàcia dels serveis i la interacció entre els professionals del sector i els pacients.

Windforce 3D és una empresa dedicada a fer realitat els conceptes i les idees de disseny dels seus clients a través d’una potent xarxa de proveïdors de servei d’impressió 3D i fabricació avançada.

Witeklab desenvolupa solucions tecnològiques de sensòrica de ràdio en l’àmbit de la construcció i monitorització de la salut estructural (SHM). La pròpia companyia idea, desenvolupa i posa al mercat els seus productes, inspirats en la Internet de les Coses (IoT), la indústria 4.0 i les ciutats intel·ligents. Les solucions Witeklab exploren el potencial de les comunicacions ràdio de curt, mitjà i llarg abast, combinades amb la sensòrica avançada i la connectivitat dels dispositius mòbils.

ZentinelMDS comercialitza solucions per a observabilitat industrial que faciliten a les empreses conèixer l’estat de les màquines i els processos productius. L’Observabilitat Industrial és la capacitat d’interpretar l’operació de maquinària analitzant-ne els senyals externs, sense necessitat d’interactuar amb els sistemes de control.

Logistics 4.0 Incubator, primera incubadora d’Espanya del sector

La incubadora d'Alta Tecnologia en Logística 4.0 neix amb l'objectiu de prestar serveis al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic de diferents sectors associats a la cadena de valor de la logística susceptibles de la indústria 4.0, afegint valor tecnològic tant als productes com als processos.

Els principals reptes que afronta aquest nou projecte, finançat amb els fons FEDER que gestiona INCYDE en un 50%, són millorar l’eficiència i la versatilitat dels processos productius, la reorientació i diversificació de alguns subsectors, internacionalitzar iniciatives incubades, incentivar la innovació i desenvolupar talent especialitzat.

Les oportunitats d'aquesta Incubadora d'Alta Tecnologia en Logística 4.0 són impulsar el teixit productiu, augmentar l’impacte econòmic i desenvolupar majors competències digitals, tant en habilitats com en coneixement per consolidar el hub logístic.

La incubadora té diferents focus en tecnologies emergents dins del sector logístic: la robòtica i els magatzems automatitzats per optimitzar els processos; la irrupció de l’Internet de les Coses (IoT); el Big Data per convertir-los en insights de negoci; l’última milla, un element clau a el comerç electrònic; a més de la impressió 3D, la Intel·ligència Artificial o la logística verda.

 

 

Empreses del Logistics 4.0 Incubator 

Aldora Tech, que desenvolupa el projecte amb impressió 3D fa redissenys, benchmark de materials i tecnologies, certificació de
components aeronàutics, estudis mecànics i topològics.

Bleecker Technologies, que desenvolupa el projecte de donar solució de maquinari a mida per al desenvolupament de la nostra pròpia càmera per a la lectura dels codis Bleecker, disposant de certa capacitat de còmput per executar els algoritmes de descodificació. Consultoria tecnològica per adaptar la seva solució a altres sectors. Aquest suport seria clau per a la posada en marxa de solucions a mida en projectes dintegració del sistema Bleecker en clients finals.

Booboo, que Avança en l’optimització i l’harmonització de diverses xarxes de distribució, sincronitzant diferents tipus de xarxes en el lliurament d’un mateix enviament de forma multimodal.

E2Cofelvring, que desenvolupa de forma col·laborativa d’un model virtual de l’anell, modelitzat en un projecte pilot” (AMB/RMB) a estendre a l’EU. El model virtual inclou viabilitzar el concepte de: Maquinari (portadors LIM, robots, central energètica, túnel en anell i Hubs); Programari de Gestió del model (demanda, traçabilitat i digitalització del trànsit de mercaderies,) i l’ecosistema d’explotació i ús pel que inclou la captació de Partners potencials (inversors, implementadors, grans clients i grans operadors a totes les alternatives de negoci) fins a la formació del Consorci director del projecte (DCP) que arrencarà el projecte físic.

Columat, que millorar el programari i maquinari per donar encara un millor servei. Millorar els coneixements de l’equip pertinent a través de formacions sobre el desenvolupament de programari i maquinari.

Eaship, que desenvolupa un programari as a service, basat en el núvol i desenvolupat amb arquitectura REST. Dues línies: serveis cloud a Google (servidors, buckets, devops); serveis geo HERE: API de geolocalització i d’encaminament intel·ligent.

ecoDeliver, que desenvolupa un sistema d’IA que permeti predir el volum de viatgers que cobriran les rutes per estimar la capacitat d’enviament que es pot permetre la plataforma. A més, incorporaran l’ús d’impressió 3D per crear dispositius que promoguin la seguretat en viatges col·laboratius en una segona fase.

Enkitek, que desenvolupa IA mitjançant Deep Learning per a la detecció primerenca de malalties, plagues i monitorització del creixement de cultius hidropònics.

Estoko Logistics, que desenvolupa IA per crear algoritmes de control i planificació d’estocs de manera que es puguin optimitzar l’obertura de magatzems, ubicacions, així com reaprofitament d’espais ja existents.

Fresctrans, que fa desenvolupament de tecnologia al núvol que ofereixi prestacions d’última milla: optimització de rutes, tracking paquets, control de costos de rutes, geolocalització de vehicles, app per a conductors, xat intern de conductors, bussines intelligence sobre els processos logístics, mesura i millora contínua de l’experiència dels clients.

GandolApp, amb un projecte de predictibilitat i ubicació d’actius (contenidors i mercaderies), donar una traçabilitat funcional per predir l’arribada a ports i avançar a IA per detectar aquesta predictibilitat. Computar al seu BBDD totes les possibles parades i donar una capa de programari d’IA que permeti la traçabilitat i predictibilitat.

 

 

Hardman, que desenvolupa un sistema d’IA que capti de manera autònoma unes proves documentals a partir d’un sistema de càmeres situades a molls o als bous, per disposar de aquestes proves de forma automàtica i siguin adjuntades a la documentació de l’enviament. Està dirigit a clients amb un valor alt de producte que destinen una persona per torn a obtenir una prova gràfica de la mercaderia en camió.

Illumo Robotics, que millora el programari mitjançant intel·ligència artificial per detectar i interactuar amb objectes desconeguts, optimitzar la velocitat de trasllat dels productes i adaptar-se a canvis impredictibles.

Innporting, amb un projecte per sréixer en infraestructura de servidors, millorar la pàgina tant a frontend (angular), backend (spring) afegint noves funcionalitats i aprofundir i millorar els algoritmes de machine learning i IA. 

Jotavirtual, que forma part de la incubadora per disposar dels serveis de mentoria, finançament, innovació i networking.

Last Mile Team, que actualitza la plataforma tecnològica i desenvolupar models d’aprenentatge automàtic per millorar el vostre Bessó Digital.

LetMePark, que desenvolupa la solució d’estacionament automàtic per als vehicles de repartiment a zones regulades de càrrega i descàrrega a través de la tecnologia de cotxe connectat. La tecnologia es fa servir per recollir les dades del vehicle, alimentar els algorismes propis de detecció d’un esdeveniment de aparcament i iniciar una sessió de pàrquing de manera automàtica a les zones de càrrega i descàrrega, amb l’objectiu de millorar l’experiència del repartidor i oferir la disponibilitat dels dades d'ocupació real de les places per a l'Ajuntament. La connexió amb les dades del cotxe es realitza a través del dispositiu propi connectat al port OBD del vehicle o connexió directa amb les dades del fabricant del mateix.

Metrickal fa desenvolupament a curt termini de l’ús de la IA perquè la pròpia plataforma pugui fer preguntes al candidat, facilitant el filtre previ als departaments de RRHH. Mouters optimitza el programari per al seu ús amb dispositius GPS autònoms i fa desenvolupament informàtic que permeti fer l’anàlisi de gran volum de dades i, mitjançant l’ús de big data amb IA.

MRPlay continua amb el desenvolupament del simulador enfocat a la gestió d’estocs, podent assolir una experiència virtual en proveïment d’un any en un mes.

NablaVisión desenvolupa la intel·ligència del sistema de visió, de manera que el programari permeti el processament de les imatges, la interpretació i, a partir d’aquí, es pugui prendre decisions i donar indicacions als ens que treballen als magatzems en temps real.

 

 

SCMT, per qui un dels majors reptes tecnològics que afronta la plataforma és mantenir-ne una percepció de senzillesa, fent tot el procés d’autoguiat mitjançant un assistent lògic d’intel·ligència artificial. Crear unes recomanacions cada vegada més complexes a base a l’entorn, el context de mercat, l’històric de decisions, o perfil de l’usuari a a través de l’anàlisi de bigdata, tant interns com externs.

Simig Solutions, que desenvolupa programari d’agregació de la demanda i capacitat per a lliuraments d’última milla (food delivery i paqueteria) optimitzant rutes per a enviaments multiplataforma disminuint així el impacte ambiental i de mobilitat alhora que es millora el benefici per distància recorreguda. Desenvolupament a curt termini de les connexions API a diferents marketplaces i optimització de recorreguts mitjançant IA.

Smart Point City, que prototipa per a motlles d’injecció en 3D, desenvolupant l’ancoratge que activa la taquilla. En una segona fase es plasmarà la robotització dels lliuraments i la col·locació sensòrica per millorar el lliurament. 

Tuklo Incorpora una part de control i gestió de magatzems a la seva solució actual, a través de dues fases: Investigar quines solucions de mercat hi ha; proposar millores a la solució actual i desenvolupar-les.

Usyncro segueix treballant en la creació de xarxes neuronals per aconseguir una major automatització de les operacions mitjançant lús d'Intel·ligència Artificial. El seu objectiu és la digitalització de la documentació del transport, amb una visió global i geoestratègica, que inclou la implementació de Corredors Digitals a nivell mundial.

Valerdat desenvolupa software amb IA i machine learning per a la gestió de les compres.

Webtrans ampliar la capacitat d’IA per potenciar encara la seva tecnologia i poder-ne fer nous projectes de digitalització dins de la cadena de subministrament i el transport, enfocant-se en l’augment de la predicció i d’aquesta manera satisfer encara més les necessitats del sector del transport.

Welivery segueix desenvolupant el seu sistema mitjançant la inclusió de més plataformes per facilitar una cobertura més global.

 

Òrgans de govern del CZFB

 

President
▪ Jaume Collboni
Alcalde de Barcelona

 

Vicepresident
▪ Pere Navarro i Morera
Delegat especial de l’Estat

 

Òrgan suprem del Consorci, responsable de l’aprovació i reforma dels estatus de l’entitat, de l’elecció dels membres integrants en l’òrgan de govern, i de l’aprovació dels pressupostos i els comptes. 

Vocals
Xiana Méndez Bértolo. Secretaria d’Estat de Comerç
Mª José Gualda Romero. Secretaria d’Estat de Presupostos i Despeses
Almudena Escobedo Canalda. Cap Dep. Prov. Duanes i Imp.Especials
Josep Sánchez Llibre. President Foment del Treball Nacional
Camil Ros. Secretari general UGT Catalunya
Javier Pacheco. Secretari general CC. OO. Catalunya
Josep González i Sala. President de PIMEC
Joan Canadell. President de la Cambra de Comerç, Ind. i Navegació
Mercè Conesa. Presidenta de l’APB
Isaías Táboas Suarez. President de RENFE-OPERADORA
Mª Pilar Paneque Sosa. Subsecretaria de Hisenda i Funció Pública
Jaume Collboni i Cuadrado. President del grup municipal del PSC
Joaquim Forn i Chiariello. President del grup municipal de JxCat
María Luz Guilarte. Presidenta del grup municipal Cs
Ernest Maragall i Mira. President del grup municipal de ERC
Manuel Valls Galfetti. President del grup municipal BCN Canvi
José Bou. President del grup municipal del PP
Gala Pin Ferrando. Regidora de Participació i Districtes, Ajunt. Barcelona
Mª José Rallo del Olmo. Secretaria general de Transport
José Alberto Carbonell i Camallonga. Director general de APB

Observadors Sense Vot
Anton Ferré i Mestre. Secretari general del Consorci
María Fernández Gonzalo. Advocada de l’Estat
Cristina Ozores Jack. Advocada de l’Estat
Antoni Fernández Pérez. Director empreses Municipals i Recursos Ajunt. Barcelona
Jordi Martí Grau. Gerent municipal Ajunt. Barcelona
Blanca Sorigué i Borrell. Directora general del Consorci

Comité Executiu
President
Pere Navarro i Morera. Delegat especial de l’Estat

Vicepresident
Julio Gómez-Pomar Rodríguez. Representant de l’Estat

Vocals
Almudena Escobedo Canalda. Jefa Dep. Prov. Aduanas e Impuestos Especiales
MªJose Rallo del Olmo. Secretaria general del Transport
José Alberto Carbonell i Camallonga. Director general de la APB
Gala Pin Ferrando. Regidora de Participación y Distritos, Ayunt. Barcelona
Joan Canadell. President de la Cambra de Comerç, Ind i Navegació
Jaume Collboni i Cuadrado. Regidor Pres Grupo Municipal PSC Ayunt.Barcelona
Blanca Sorigué Borrell. Directora general Consorci de la Zona Franca
Jordi Martí Grau. Gerent Municipal, Ajunt. Barcelona
Anton Ferré. Secretario general Consorci de la Zona franca
Antoni Fernández Pérez. Director Empresas, Entidades, Recursos Ayunt. Barcelona
Cristina Ozores Jack. Advocada de l’Estat
María Fernández Sanz. Advocada de l’Estat

Equip directiu
Delegat especial de l’Estat
Pere Navarro i Morera
Directora General
Blanca Sorigué i Borrell
Secretari
Anton Ferré i Mestre

Directors
Anton Ferré. Dept. Serveis Jurídics i àrea de Serveis i Recursos Humans
Francisco Sensat. Dept. Immobiliari
Mario Serrano. Dept. Urbanisme
Montserrat Novell. Dept. de Comunicació Corporativa
Antonio Molina. Dept. Seguretat
Jordi Raüll. Dept. Sistemes de la Informació
Dept. Zona Franca Duanera i dept. Expansió Internacional (pendent d’assignació)