Creiem en la nostra essència per combatre la desinformació

Imanol Crespo Martínez
Director-Gerent d'El Prat Comunicació SL, empresa municipal que gestiona els mitjans de comunicació elprat.ràdio, elprat.tv i elprat.digital

"En el moment de tsunami informatiu que vivim és precisament el moment on més costa trobar la informació de qualitat, rigorosa, veraç i contrastada". Moltes vegades he sentit dir aquesta afirmació al Sr. Valero, editor d’aquest llibre, i hauria de ser el mantra periodístic dels pròxims anys. La desinformació i la difusió interessada de ‘fake news’ o notícies enganyoses són, avui dia, les principals amenaces de la credibilitat dels mitjans de comunicació i, per tant, combatre-les ha de ser un dels principals reptes estratègics a abordar. També en l’àmbit dels mitjans de comunicació de proximitat.

La solució, però, no la trobarem xutant pilotes endavant i obrim nous melons com, per exemple, el de la intel·ligència artificial. Encara més moda que oportunitat estratègica. Més fum que realitat. Com deia recentment l’estimat artista pratenc Toni Garcia, de moment, “poc intel·ligent i molt artificial”. Tampoc serveix no fer res i adoptar una posició passiva, tan passiva com la de molts ajuntaments que no accepten que els mitjans de comunicació públics tinguin la seva autonomia i dinàmica pròpia, mantenint les seves estructures sota el departament de Comunicació de la corporació. Un model que resta d’entrada tota credibilitat als mitjans de comunicació dependents.

La resposta ha d’estar paradoxalment en la defensa ferma de l’essència del periodisme de proximitat: l’aposta pel contingut de qualitat com a centre en la presa de decisions.

Visió transmèdia

En aquesta línia, ni la pandèmia ni la seva complexa gestió han impedit a El Prat Comunicació SL impulsar el nou mitjà de comunicació local elprat.digital -tot just fa dos anys- i que representa un salt qualitatiu notable en la modernització dels mitjans de comunicació públics del Prat. Bona part de l’èxit beu de la visió transmèdia del mitjà, que abraça també continguts de elprat.ràdio -la ràdio pública del Prat des de 2002- i la televisió digital elprat.tv. L’important és en definitiva el contingut, independentment que sigui en format escrit, pòdcast o audiovisual.

De fet, elprat.digital també fa de paraigües dels webs informatius de la ràdio i de la televisió a partir d’una línia gràfica coherent en consonància amb el model de redacció integrada de l’equip professional. Tot per oferir a la ciutadania una plataforma informativa única, de referència, moderna i innovadora, amb gran varietat de continguts de qualitat diàriament que dilueix les fronteres entre mitjans.

En aquest sentit, elprat.ràdio compta amb una graella que suma una quarantena de programes de contingut propi, entre ells, el magazín matinal ‘Planeta Prat’ -quatre hores de ràdio en directe cada dia-, els serveis informatius amb la millor actualitat local, el ‘Connectats’, coproduït amb altres cinc ràdios locals de l’àmbit metropolità de Barcelona en un format inèdit, i El Prat Esports, un dels departaments més actius de tota Catalunya pel que fa a les retransmissions esportives.

Però no només això. A banda dels programes musicals, que fa vint anys que donen veu a grups emergents, hem incorporat progressivament espais especialitzats d’àmbits d’interès comunitari que són excepcionals: l’espai d’ornitologia la ‘Radio del Somormujo’ -convidats ja de forma habitual al Delta Birding Festival, al FIO (Feria Internacional de Turismo Ornitológico de Cáceres) o al Congreso Español de Ornitología i finalistes als Premis de Periodisme Sostenible d’Orange-; la versió radiofònica de la publicació ‘Femiñetas’, que ha participat a la London Spanish Book & Zine Fair 2022 de Londres; ‘Rastros de Carmín’, exemple de bona pràctica al Primavera Sound; o el ‘Ningú és perfecte’, l’espai de salut mental de elprat.ràdio que inclou la participació de membres del Servei de Rehabilitació Comunitària de Sant Joan de Déu.

Per si no n’hi hagués prou, aquesta temporada hem estrenat elprat.ràdio +, un espai d’àudios a la carta o pòdcast que inclou el programa de diversitat cultural ‘D’aquí i d’allà’, reconegut pel CAC als XI Premis per a la Diversitat Audiovisual; el pòdcast per la justícia global i els drets humans ‘Girem el món’, realitzat per entitats solidàries i estudiants de secundària de la ciutat; o el projecte nacional ‘Onda ODS’. Per tot plegat, elprat.ràdio va ser guardonada com a la millor ràdio local de Catalunya als Premis de la Comunicació Local 2022 impulsats per La Xarxa. 

Educació per combatre la mentida

Però els mitjans de comunicació de proximitat han de ser també molt més que productors de contingut. Han de ser actors de ciutat; han de fer comunitat. I en aquest sentit, l’educació és una gran aliada per combatre la desinformació; per millorar els coneixements del nostre jovent sobre alfabetització audiovisual; per despertar l’esperit crític; per evitar ser víctimes de les notícies enganyoses difoses de forma interessada i, fins i tot, per protegir les institucions i valors democràtics d’una extrema dreta vinguda a més de forma descarada amb el suport de grups mediàtics afins. I aquest moviment formatiu s’ha d’encetar i liderar, de forma urgent, des de les corporacions mediàtiques de proximitat amb la col·laboració de la comunitat educativa. 

Contra la mentida, informació i educació de qualitat.

 

'Catalunya Metropolitana', un exercici d'imaginació pel periodisme del futur

Josep Carles Rius
President de la Fundació Periodisme Plural i exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (2007-2010)

Quan parlem de premsa, fem la distinció clàssica entre mitjans de proximitat (locals i comarcals) i mitjans d’àmbit nacional o estatal. Però què passa quan hi ha realitats que no s’ajusten a aquest esquema? Parlem d’espais socials, econòmics o polítics que, en la pràctica, existeixen i tenen, fins i tot, una vida molt potent, però que no disposen d’una identitat pròpia des del punt de vista periodístic.

Parlem, per exemple, de dues ciutats que estan una al costat de l’altre i que no es coneixen prou, perquè només comparteixen aquella informació que els hi ve filtrada pels grans mitjans d’àmbit general. Una informació que, a vegades, pot estar condicionada pel desconeixement, per les idees preconcebudes, o, en el pitjor dels casos, pels prejudicis. Amb el risc afegit de caure en la distorsió quan la prioritat és aconseguir audiència a qualsevol preu.

Quan la realitat no encaixa en els esquemes, el que hem de transformar és la mirada, trencar marcs mentals. I si ens referim a la informació, vol dir crear noves fórmules que superin velles barreres i que obrin camí a la cooperació. Sempre partint del valor de la proximitat. Qui millor coneix el que passa en una ciutat? Aquell que la viu, que trepitja els seus carrers, que coneix la seva gent. Aquesta és l’essència del periodisme de proximitat. I a Catalunya tenim una magnífica història de premsa local i comarcal.

Si a aquest patrimoni li sumem nous vincles en àmbits més amplis, podem multiplicar l’aportació d’aquest periodisme. Imagineu-vos que aquests mitjans de proximitat creen una confederació en la qual cada un d’ells aporta el seu coneixement, la seva sensibilitat, a un projecte més ampli. Imagineu-vos que entre ells es creen uns vincles dels quals en surt una visió col·lectiva, més plural i diversa, d’un espai existeix en la realitat, però no l’ecosistema mediàtic.

Un grup de periodistes vam fer aquest esforç d’imaginació i en va sorgir el projecte Catalunya Metropolitana, “un diari de diaris”, com ens agrada definir-lo. A la capçalera el presentem com a ‘Periodisme independent i ciutadà’. Perquè tots els mitjans fundadors són fruit d’iniciatives ciutadanes i periodístiques. Són el resultat de la implicació d’una societat que vincula la qualitat democràtica a un periodisme lliure, i de la determinació de periodistes que sabem que el nostre ofici està al servei de la ciutadania, i no del poder.

El resultat va ser el naixement de Catalunya Metropolitana, el dia 22 de març del 2023. Es tracta d’una experiència de col·laboració periodística sense precedents, que cerca donar una visió global de la realitat que viu una bona part dels cinc milions de ciutadans de la regió metropolitana de Barcelona.

Hi participem disset mitjans que s’editen a les comarques del Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès Occidental. Junts volem aportar una visió global, independent i crítica de la realitat de la regió metropolitana de Barcelona, a partir del periodisme que millor la coneix: els mitjans de comunicació de proximitat i amb una llarga trajectòria de servei a la ciutadania.

Les capçaleres que formen part del projecte són: elBaix.cat, Collbató Avui, elCugatenc, Delta Llobregat, Districte 7, Fet a Sant Feliu, L’independent de Badalona, Infograma, L’Estaca, Malarrassa, Sant Boi Diari, Viu Molins de Rei i La Vall de Verç. Als tretze mitjans associats de deu municipis de la regió s’hi sumen quatre editats des de Barcelona per la Fundació Periodisme Plural: El Diari de l’Educació, El Diari de la Sanitat, El Diari del Treball i Catalunya Plural. Aquests mitjans aporten una visió temàtica centrada en els drets essencials (educació, sanitat i treball) i també una visió plural i diversa del país.

Els diaris i revistes que participen en el projecte conserven intactes la seva línia editorial i la seva identitat. Els uneix, això sí, que tots són nascuts de la societat civil, sense ànim de lucre i, com figura en el portal, defensen “un periodisme independent, ètic i amb vocació transformadora”.

La iniciativa cerca també crear els suports i les sinergies necessàries per reforçar uns mitjans que han aconseguit arribar fins aquí gràcies, en gran manera, al voluntarisme i el compromís social dels qui els fan possibles. Catalunya Metropolitana també pretén constituir una experiència inèdita de governança democràtica en l’àmbit dels mitjans de comunicació: un consell editorial format per representants de tots i cada un dels mitjans que participen en el projecte constitueix el seu òrgan de govern.

Si em pregunten pel futur del periodisme, penso l’exercici d’imaginació que ha fet possible Catalunya Metropolitana.