MON ASSOCIATIU

Un territori ric amb més de 6.000 associacions
Per Ana Basanta

1. Panorama: Mobilització ciutadana

Al Baix Llobregat i l’Hospitalet hi ha més de 6.000 associacions (prop de 5.000 i 1.200, respectivament), segons les estadístiques de la Generalitat. Hi ha que són més actives i altres que treballen de manera més puntual, però les xifres són un reflex d’allò que es mou al carrer en una zona coneguda des de fa dècades per la lluita obrera i les reivindicacions ciutadanes. Hi ha entitats de tipus ben diferent, com ara les relacionades amb ecolo­gistes, inmigració, veïns, dones, minusvàlids, voluntariat, animals, assistència social, formació o habitatge.

En l’àmbit social hi ha també moviments que no estan registrats oficial­ment, com la majoria d’entitats de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), assemblees derivades del moviment 15M o col·lectius més alternatius.

1.1. El 15M com a catalitzador

Les mobilitzacions ciutadanes del 15 de maig del 2011 van fer visible arreu de l’Estat la força de col·lectius i persones indignades que participaven en un canvi des de baix, des del carrer, des de la plaça. D’entitats, plataformes i moviments socials n’hi havia abans, i molts, però el 15M, més enllà de detractors i segui­dors, va remoure consciències, va demostrar el poder de les xarxes socials i va es­devenir un abans i un després a l’hora d’organitzar-se i prendre decisions.

Alguns dels lemes més repetits van ser: “De­mocràcia no és votar cada quatre anys”, “Cases sense gent, gent sense casa”, “Aquestes són les nostres armes” (mostrant les mans), “De nord a sud, d’est a oest, la lluita continua, costi el que costi”, “Aquest desnonament, l’aturarem”, “Els nostres somnis no entren a les vostres urnes”, “Si no ens deixeu somiar, no us deixarem dormir”, “Anem a poc a poc, perquè anem lluny” o “Violència és cobrar 600 euros”.

 

CARTEL 4T ANIVERSARI 15M / ACAMPADA L'H