PODER JUDICIAL

A l’ull de l’huracà i amb mancances estructurals
Per Carlos E. Waltemathe Ramos

1. Panorama: Un poder de l’Estat oblidat i en el punt de mira

El món de la justícia és complex. Amb els seus òrgans i les seves diferents terminologies, que sense haver cursat un grau de Dret són pràcticament incomprensibles per al comú dels mortals. És per això que el poder judicial continua sent un dels mons menys accessibles en la nostra societat. El poder judicial és un dels tres poders de l’Estat i en l’actualitat ha aconseguit cada vegada més importància.

 

ELS JUTJATS DE L'H A LA CIUTAT DE LA JUSTICIA

 

1.1. Organització de la justícia

La demarcació judicial o distribució geogràfica de la justícia a Catalunya està formada per la comunitat autònoma, la província i el partit judicial. Al Baix Llobregat i L’Hospitalet hi ha vuit partits judicials dels 25 que existents a la província de Barcelona i dels 49 en què es divideix Catalunya. Aquests vuit partits donen servei a la ciutat de l’Hospitalet, que té un propi, i els set restants per als 30 municipis del Baix Llobregat i Masquefa, localitat que pertany al partit judicial de Martorell, encara que se situa administrativament a la comarca de l’Anoia.

Els ordres jurisdiccionals o àmbits en els quals es distribueix la justícia són: civil, penal, contenciós-administratiu, social i militar. En els partits judicials del  Baix Llobregat existeixen òrgans unipersonals coneguts com a Jutjats de Primera Instància i Instrucció, és a dir, jutjats mixtos on un jutge o magistrat tracta només els assumptes civils i penals, respectivament. Així mateix, en els partits judicials també hi ha Jutjats de Violència contra la dona. L’Hospitalet, en tractar-se de la segona ciutat catalana, compta amb set Jutjats de Primera Instància, cinc d’Instrucció i un altre Jutjat dedicat exclusivament a qüestions de violència de gènere.

Al Baix Llobregat també hi ha el que es denominen Jutjats de Pau, que es troben en les poblacions que no encapçalen el partit judicial. A la comarca hi ha 24 i, a l’encarregar-se del Registre Civil i dels conflictes més lleus, no requereixen ser administrats per jutges professionals. Quan s’agrupen per prestar millors serveis, es parla d’Agrupacions de Secretaries, de les quals hi ha tres al Baix Llobregat: Cervelló (que dóna servei a Cervelló i La Palma), Santa Coloma de Cervelló (Santa Coloma, Torrelles i Sant Climent) i Masquefa (Masquefa i Collbató).

 

 

La jurisdicció civil té a veure fonamentalment amb els conflictes privats entre ciutadans i empreses, com per  exemple en matèria de negocis, herències, propietats, reclamacions econòmiques, temes familiars, etcètera. La jurisdicció penal, per part seva, s’ocupa dels conflictes més greus, d’interès general i que afecten a tota la societat. En els Jutjats de Primera Instància i Instrucció es realitza únicament la recerca dels delictes que es tipifiquen com a delicte o mancada i només s’enjudicien les infraccions lleus, perquè se segueix la màxima que diu: “qui instrueix no pot enjudiciar”. La majoria dels procediments, per tant, acaben en els jutjats Penals de Barcelona o en l’Audiència Provincial. Per contra, el major inconvenient de treballar qüestions civils i penals al mateix temps, com apunta l’ex-Jutge Degà d’Esplugues i Sant Just Desvern, Pablo Catalán, és que “no afavoreix l’especialització” i, per tant, és més complicat donar un servei de la màxima qualitat.

1.2. Violència masclista

Igual que en la resta del país, la violència masclista continua sent un gran problema a la nostra societat. A la comarca les últimes dades facilitades per l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat mostren que “en el tercer trimestre de 2018 els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 593 denúncies, el 66% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la mateixa víctima de violència masclista, 23% atestat policial amb intervenció directa de la policia i 8% de lesions”. A més, cal recalcar que de cada 100 dones víctimes de violència masclista, 14 decideixen no declarar en el procediment judicial, la qual cosa suposa una proporció clarament superior a l’observada en el conjunt de Catalunya i Espanya.

L’informe de violència contra les dones de l’Observatori conclou que creix el nombre de denúncies: En el tercer trimestre, “es registren 29 denúncies més respecte al segon trimestre de 2018 però dues menys respecte al tercer trimestre de 2017”. Així mateix, creix la dispensa a declarar del total de dones víctimes de violència masclista en tots els períodes analitzats per l’Observatori. El 14,3% de les dones decideixen no declarar contra el seu agressor (13,9% en el segon trimestre i 10,6% en el tercer trimestre de 2017). D’altra banda, els assumptes civils d’ingrés directe disminueixen en els partits judicials de la comarca (-18,6%) encara que menys que en el conjunt de Catalunya (-30,2%) respecte al trimestre anterior. En relació al tercer trimestre de l’any anterior, augmenten el Baix Llobregat (+ 14,3%) però continuen disminuint a Catalunya (-0,5%).

 

LA POLICIA TÉ AGENTS ESPECIALITZATS EN TRACTAR AMB VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA I ORDRES D’ALLUNYAMENT

 

Les dades també mostren clarament que el percentatge de dones menors d’edat a les quals se’ls va activar una ordre de protecció a la comarca continua sent superior a la resta de trimestres (17%) encara que menor que el trimestre anterior (36% del total), però el percentatge de dones estrangeres que se’ls hi activa una ordre de protecció (17%) disminueix tant respecte al trimestre anterior (24%) com respecte al mateix trimestre de l’any anterior (30%).

Quant a la distribució de qüestions civils ingressats directament per partits judicial de la comarca, ressalta Gavà amb un 26,2% de les denúncies per violència de gènere, seguits de Sant Feliu de Llobregat amb un 19,8%. Crida l’atenció que a Esplugues de Llobregat s’hagi registrat en el mateix període un 0% d’assumptes civils.

2. La comarca en xifres

2.1. L’Hospitalet: La taxa més gran de litigis penals

L’Hospitalet, a causa de la seva elevada població, compta amb el seu propi partit judicial i un total de 13 jutjats en servei. Segons les últimes dades disponibles del 2017, facilitats pel Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el segon municipi amb més habitants de Catalunya després de Barcelona, té també el nombre més gran de litigis en qüestions penals, amb una taxa de litigis de 112,5. La totalitat d’aquesta taxa suma 146,8, la més alta del nostre territori, seguida molt de prop pel Prat de Llobregat, amb 156,5.

Quant a assumptes resolts, en 2017 l’Hospitalet suma 38.171, la qual cosa suposa una mitjana de 2.936 casos per jutjats en aquest any. La taxa de resolució, és a dir el quocient entre els assumptes resolts i els ingressats en un determinat període, en 2017 va ser d’un 1,01 i la taxa de batussa, el quocient entre els assumptes pendents al final del període i els resolts en aquest període, de 0,21. Això suposa una millora en l’evolució anual d’assumptes resolts d’un 1,28%.

Segons fonts oficials, els litigis més característics de l’Hospitalet són delictes contra la salut pública per tràfic de drogues. També hi ha hagut i hi ha casos de tràfic d’éssers humans per a la prostitució i també són freqüents els delictes relacionats amb bandes llatines. Concretament, per aquests jutjats han passat membres de Black Panthers, Latin Kings i Ñetas.

2.2. Sant Feliu: Partit amb més municipis, però menys litigis

El partit judicial de Sant Feliu de Llobregat és el que més municipis acull, amb un total de deu: Cervelló, Corbera de Llobregat, El Papiol, Molins de Rei, Pallejà, Sant Joan Despí, La Palma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Sant Feliu de Llobregat. No són poblacions tan grans i massificades com a l’Hospitalet, però per contra, suposa una gran dispersió geogràfica. Amb un total de vuit jutjats i una taxa de litigiositat de 67,4, aquest partit judicial té la taxa més baixa del Baix Llobregat.

Segons l’informe del Consell General del Poder Judicial, en 2017 Sant Feliu va presentar 12.289 assumptes resolts, la qual cosa suposa una mitjana de 1.536 casos per jutjat. La taxa de resolució és de 0,97 i la taxa de batussa de 0,36. Això suposa una millora en l’evolució anual d’assumptes resolts d’un 2.34%.

Els tipus de conflictes són similars als d’altres poblacions, com a furts i robatoris on no es localitza l’autor, alcoholèmies, tràfic de drogues o conflictes en discoteques. No obstant això, la crisi ha suposat un augment dels litigis a tots els nivells.

 

JUTJAT NÚMERO 6 DE MARTORELL / FOTO: EVA JIMÉNEZ

 

Per exemple, hi ha hagut més complicacions quant als divorcis, amb problemes pel pagament de les pensions o la custòdia dels fills. Els litigis per execucions hipotecàries també han estat importants, sobretot arran d’unes sentències de la Unió Europea que han fet que els jutges espanyols hagin hagut de revisar l’existència o no de clàusules abusives per part de les entitats financeres.

2.3. Martorell: Partit judicial marcat per les presons

Martorell és el segon partit judicial per darrere de Sant Feliu de Llobregat amb més poblacions al seu abast: Abrera, Castellví de Rosanes, Olesa de Montserrat, Collbató, Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Sant Esteve de Sesrovires, Martorell i Masquefa (Anoia). Per això no resulta estrany que el deganat destaqui la “diversitat” de delictes que s’hi produeixen.

En l’àmbit civil, els jutjats de Martorell es troben amb els problemes comuns en totes les poblacions, encara que l’abundància de terrenys agrícoles i l’existència de nombrosos polígons industrials introdueixen algunes peculiaritats. Així, en el primer cas, es produeixen moltes reclamacions de terres, problemes amb les requalificacions de sòl o conflictes de transmissions de patrimoni.

En qüestions penals es troben les típiques baralles amb lesions, tràfic de drogues i casos de violència de gènere, encara que el tret més peculiar del partit judicial són els conflictes derivats dels centres penitenciaris Brians1 i Brians2, situats en la població de Sant Esteve Sesrovires. El tràfic de drogues, els trencaments de condemna, les lesions i faltes de respecte als funcionaris són els problemes més habituals.

Amb un total de set, el de Martorell és el tercer partit amb més jutjats de la comarca. La seva taxa de litigis és d’un 97,0. En total, segons el CGPJ, en 2017 es van resoldre 12.920 assumptes, la qual cosa suposa una mitjana de 1.846 casos per jutjat. En qüestió de taxa de resolució Martorell marca un 0,99 i en taxa de batussa un 0,38. L’evolució anual d’assumptes resolts assenyala un 1,80%.

2.4. Esplugues: Entre poble i ciutat

El partit judicial d’Esplugues, que inclou també Sant Just Desvern, es caracteritza fonamentalment per una relativa tranquil·litat, ja que es tracta de poblacions no gaire grans on viuen ciutadans amb uns ingressos superiors a la mitjana. La proximitat a Barcelona, no obstant això, condiciona una mica el seu treball, ja que els problemes més denunciats són els robatoris i els furts, on moltes vegades no es pot localitzar a l’autor dels fets.

El partit judicial d’Esplugues és relativament petit i compta amb només tres jutjats per a una població una mica superior a 63.000 persones. El 2017 es van resoldre un total de 4.364 assumptes i es va registrar una taxa de litigiositat de 74,5, la qual cosa suposa que sigui una taxa similar a la més baixa de la comarca que pertany a Sant Feliu.

Cal ressaltar la importància de l’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues. En els últims anys han aparegut casos de suïcidi i trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia, que requereixen l’internament dels menors, casos en els quals el jutge, el fiscal i el forense es desplacen per a realitzar els informes pertinents i decretar si és necessari un internament involuntari del menor.

ELS JUTJATS D'ESPLUGUES AL JARDÍ DE LA UTOPIA / FOTO: EVA JIMENEZ

 

En general, segons l’informe del CGPJ, a Esplugues hi ha una taxa de resolució de 0,93 i una taxa de batussa de 0,50. Quant a l’evolució anual d’assumptes resolts s’observa un 7,09%.

2.5. El Prat: Condicionat per l’aeroport

El partit judicial del Prat només s’encarrega de la població que li dóna nom, però, té sentit l’exclusivitat si es té en quanta que inclou l’activitat de l’aeroport, condiciona molt els tipus de conflictes. Fonts judicials expliquen que els principals litigis són de tres tipus. D’una banda, el tràfic de drogues, sobretot cocaïna, que els delinqüents que aterren porten en maletes de doble fons o dins de l’estómac: els coneguts com “boleros”. En aquest cas, es decreten molts empresonaments provisionals per a evitar que els detinguts fugin fins que se celebri el judici, les vistes del qual se celebren aproximadament tres o quatre mesos després. Una altra il·legalitat freqüent té a veure amb la falsificació de documents, ja que per Barcelona passen moltes persones que volen viatjar a altres països. Finalment, en l’aeroport es produeixen els típics furts de maletes, encara que, amb la nova terminal han baixat els robatoris, perquè està més vigilada i no té una via fàcil de sortida.

 

ELS JUTJATS DE EL PRAT A LA PLAÇA DE L'AMISTAT / FOTO: EVA JIMÉNEZ

 

El Prat compta amb cinc jutjats i té una taxa de litigiositat de 146,5, la qual cosa suposa només tres dècimes menys que l’Hospitalet. Segons l’informe oficial, el 2017 es van resoldre un total de 8.943 casos i es va registrar una taxa de resolució de 0,96. Cal remarcar que l’alta taxa de litigiositat que registra el municipi és deguda majoritàriament als delictes comesos a l’aeroport. A la ciutat en general, segons fonts del partit judicial, hi ha “molt pocs delictes”. És per això que no hi ha retards significatius i els assumptes es poden tractar amb certa cura i eficàcia. A més, un barri tradicionalment conflictiu, com Sant Cosme, ha millorat considerablement, gràcies també al fet que s’ha instal·lat la comissaria dels Mossos, la Policia Local i els jutjats. Els delictes són similars als dels altres partits judicials, encara que podria destacar per una “baixa violència de gènere, quant al volum”.

2.6. Gavà: Entre turisme i famosos

El partit judicial de Gavà compta amb el nombre més gran de jutjats dins del Baix Llobregat i té jurisdicció sobre Castelldefels, Begues, Viladecans i el municipi que li dóna nom. A més, el 2017 va registrar una taxa de litigiositat de 84,9 i va ser capaç de resoldre un total de 15.668 casos. En comparació als altres partits judicials de la comarca, el de Gavà presenta la taxa de resolució més alta amb un 1,00.

Segons fonts del partit judicial, els litigis més usuals són de robatori o furt amb força. També destaca que malgrat la presència important del turisme i els estrangers amb segona residència, en aquests municipis no tenen una incidència especial en augment de delictes. Segons Patrícia Batlle, jutgessa del partit judicial de Gavà, “el turisme dels nostres municipis és diferent del de Blanes, per exemple. El nostre cas no és com el del Prat, on l’aeroport sí que condiciona la justícia de forma significativa”. A més, destaquen molts “judicis ràpids per alcoholèmia, encara que no tants com es podria imaginar”, afegeix. Això sí, els nombrosos famosos, com el futbolista Leo Messi, que resideixen en el territori d’aquest partit han fet que el jutjat de Gavà pasi a un altre nivell.

 

ELS JUTJATS DE GAVÀ DESPRÉS DELS ATACS D’ARRAN / EL LLOBREGAT

2.7. Sant Boi: Altes taxes de litigis i resolucions

El partit judicial de Sant Boi, que abasta la ciutat que li dóna nom, a més de Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, compta amb un total de 6 jutjats i tenen una taxa de litigiositat de 104,6. En qüestió d’assumptes resolts, Sant Boi va aconseguir tancar 10.196 casos en 2017. Durant aquest mateix any, el partit va registrar una evolució anual de resolucions del 7,61%, que el posiciona en segon lloc de tota la comarca. Així mateix, van tancar l’any amb una taxa de resolució del 0,97 i una batussa de 0,27. Probablement, el cas més mediàtic del Partit Judicial va ser en 2012 contra els tres acusats de l’esfondrament del túnel de batre del camp de beisbol de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat, Barcelona), en el qual van morir quatre nens el 2009. El judici es va acabar amb una pena de dos anys de presó a tres persones -l’arquitecte del consistori, el constructor i un enginyer-, a on no van acabar entrant per manca d’antecedents, i el pagament de 2,2 milions en indemnitzacions a les famílies víctimes.

2.8. Cornellà: La taxa assumptes resolts més alta de la comarca

El partit judicial de Cornellà, que inclou només aquest municipi, compta amb un total de quatre jutjats i destaca per la seva enorme evolució anual d’assumptes resolts, amb un 27,57%, la qual cosa li posiciona en el primer lloc en tota la comarca i l’Hospitalet, seguit molt des de lluny per Sant Boi (7,61%). Pel que fa als assumptes resolts, el 2017 les dades assenyalen un total de 8.811 casos tancats i una taxa de litigiositat de 102,7. Això es tradueix en una taxa de resolució de 0,99 i de batussa de 0,31.

Cornellà va envair els mitjans locals i nacionals l’agost de 2018 quan el jove Abdelhouahab Taib, algerià de 29 anys, va morir abatut per una agent dels Mossos d’Esquadra després d’atacar la comissaria de Cornellà. En un panorama d’amenaça terrorista constant, aquest cas es va poder distanciar de l’alerta quan es va descobrir que l’atac es devia a qüestions personals relacionades amb l’atacant.