MÓN LABORAL

El mercat laboral, en rècords al Baix Llobregat i L'Hospitalet
Per Lorena Martín

1. Panorama: Situació del mercat laboral

El mercat laboral es troba en un dels millors moments de l’última dècada. Els efectes de la reforma laboral en la contractació indefinida, una taxa d’atur baixa en la línia històrica i expedients de regulació d’ocupació en números testimonials després de la gran quantitat registrada durant la crisi de la pandèmia fan que sigui un bon moment per l’ocupació tant al Baix Llobregat com a l’Hospitalet.

Segons les últimes dades de juny de 2023, el Baix Llobregat arriba a una xifra de 33.041 persones sense feina -la qual cosa suposa una taxa del 8,3%-, i 536 menys que al mes anterior. Per municipis, Begues (4,7%) és el que presenta un menor índex d’atur mentre que Sant Vicenç dels Horts (10,2%) està al capdavant en nombre d’aturats, tal com indica l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat elaborat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Per altra banda, al sisè mes de l’any 2023, l’atur a l’Hospitalet se situa en 11.915 persones, 286 menys que el mes anterior -la taxa d’atur també es manté per sota del 10%-. “La força laboral ha resistit a la pandèmia sobretot per la fórmula dels ERTE, mentre que els efectes de la reforma laboral i les xifres de l’atur mostren els millors símptomes en anys”, comenta Josep Maria Romero, secretari comarcal CCOO Baix Llobregat.

Del mes d’un milió de persones que viuen a l’Hospitalet i el Baix Llobregat, el total d’assalariats són 388.845 al primer trimestre de 2023, amb un total de 26.283 empreses, segons l’Informe sobre la conjuntura econòmica del segons trimestre de 2023, publicat pel Fòrum Empresarial Llobregat. “La pandèmia ha demostrat que al final és l’estat social el que ha sigut capaç de suportar i aguantar el sistema productiu. La societat ha aguantat la crisi”, sosté Nicolás Cortés Rojano, secretari comarcal d’UGT L’Hospitalet.

Per la seva part, els Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que van marcar la pandèmia afecten fins al maig de 2023 a 151 persones, 100 més que a l’abril. Els sectors més afectats són les indústries manufactureres, el comerç, el transport l’emmagatzematge i la construcció.

 

  

1.2. Joves, dones i majors de 45 anys,  a l’espera de llocs de feina de qualitat

Un problema estructural al mercat laboral, tant al Baix Llobregat i L’Hospitalet com a la resta d’Espanya, és la dificultat per trobar feina dels majors de 45 anys, els joves i les dones. A l’Hospitalet, per exemple, l’atur en les dones (6.874,4) supera àmpliament el dels homes (5.616,9).

“Les dones, els joves i els majors de 45 anys accedeixen a feines molt poc homologades, poc vàlides per la subsistència. Dels 40 anys cap amunt queden expulsats del sistema”, explica el secretari general de UGT a L’Hospitalet. Tot i que afegeix que els baixos salaris de les dones envers els homes s’ha anat revertint als darrers anys al territori.

1.3. Variacions fruit de la reforma laboral en la contractació

En el segon trimestre de 2023 es van signar 76.773 contractes de treball, una xifra un 6,68% superior a la del trimestre anterior, on es varen signar 71.967 contractes, però un 13,12% menys que en el mateix trimestre de l’any 2022.

“Cal recordar que fins a la reforma dels models de contractes, teníem una dinàmica d’uns 90.000-100.000 contractes trimestrals. Com que ara molts contractes que eren temporals s’han convertit en contractes fixos discontinus, la xifra ha minvat lleugerament”, segons el Fòrum Empresarial Llobregat.

Com cada any, en el segon trimestre de 2023 s’accelera la contractació per la temporada d’estiu. I en aquest any s’han fet 4.806 contractes més que en el primer trimestre. “Com a possible explicació optimista podríem pensar que els contractes fixos discontinus de l’any passat s’aprofiten i per això no es fan tants contractes nous. La visió pessimista ens fa pensar que estem començant a notar un estancament de l’economia”, afegeix l’organització.

En els darrers dotze mesos només set poblacions han augmentat el nombre de contractes: Martorell (1.035), Viladecans (196), Sant Joan Despí (194), Abrera (103), Castellví de Rosanes (25), Begues (18) i Corbera de Llobregat (1).