IDIBELL, recerca que canvia vides

Gabriel Capella
Director de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) va ser establert a l’Hospitalet l’any 2004, de la mà de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospitalet (ICO). Tenim com a missió desenvolupar una recerca aplicada d’excel·lència que integri el coneixement i la innovació en salut per contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones. En gairebé vint anys IDIBELL ha esdevingut un referent i motor al territori i a la seva àrea d’influència. Amb més de 1.000 investigadores i investigadors, l’IDIBELL aborda diverses àrees de recerca, com ara l’oncologia, la neurociència, la medicina regenerativa i la medicina translacional.

Fem una recerca dirigida a les persones amb l’objectiu final de millorar la seva qualitat de vida. Ens distingeix el nostre enfocament a la medicina personalitzada i teràpies avançades, i estudiem com adaptar els tractaments mèdics a les característiques de cada pacient per aconseguir el millor resultat. Tota la nostra activitat té la voluntat inequívoca de canviar vides.

La proximitat d’un centre de recerca punter a dos hospitals (HUB i ICO) i una institució educativa (UB) d’excel·lència ens permet, per una banda, conèixer de primera mà les necessitats reals dels pacients, i per l’altra, traslladar els nostres avenços de manera àgil i directa a les noves generacions.

Amb les activitats de divulgació i educació, l’IDIBELL transfereix el coneixement generat pels científics fora de l’esfera científica i sempre buscant el públic local. Tenim un tàndem amb l’Institut de Bellvitge per contribuir a l’avenç i educació científica del nostre entorn més pròxim, i així retornar també d’aquesta manera la inversió que fa la societat a la recerca biomèdica.

Ens agrada estar oberts a la ciutadania, als pacients i a les associacions de pacients, amb qui treballem colze a colze per impulsar la recerca. Tenim vincles estrets amb Viladecans Contra el Càncer, amb l’Associació DACMA de Sant Joan Despí i Jut contra el Càncer de Sant Boi de Llobregat.

L’activitat de la comunitat investigadora IDIBELL no només ha contribuït a canviar la manera com es tracten els pacients sinó que sovint ha generat riquesa i llocs de treball al nostre territori. Al llarg dels seus anys d’història, l’IDIBELL ha impulsat la creació de diverses spin-off que han aconseguit traslladar a la clínica els resultats obtinguts al laboratori.

La nostra voluntat de transformació i creixement en un Campus sanitari de primer nivell com és Bellvitge està agafant un nou impuls amb la participació en el projecte Biocluster d’innovació i salut, una iniciativa del Govern de Catalunya. Les quatre grans institucions de Bellvitge l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona – Campus Bellvitge (UB) i el mateix IDIBELL ubicats a Bellvitge i l’Hospital Pediàtric Sant Joan de Déu (SJD), ubicat a Esplugues en són els impulsors en estreta col·laboració amb les respectives ciutats. Tots junts treballem per transformar i enriquir el nostre territori.

Estem convençuts que la recerca canvia vides, sabem que la recerca d’avui serà la medicina del demà i que l’economia del coneixement serà un dels eixos transformadors del nostre país. IDIBELL ha estat, és i serà part d’aquest viatge arrelat al nostre territori amb la voluntat de ser referents nacionals i internacionals en la recerca biomèdica.

 

Eficiència i qualitat en els serveis públics de salut

Cristina Capdevila Aguilera
Directora gerent de Gerència Territorial Metropolitana Sud de l'Institut Català de la Salut

El passat 1 de juliol de 2023 vaig assumir la direcció de la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS) de l’Institut Català de la Salut (ICS) amb el repte de continuar impulsant l’evolució dels serveis que oferim per tal que cada dia siguin de més qualitat i donin respostes més eficients a les necessitats actuals de la ciutadania.

La GTMS és una direcció territorial de l’ICS de la qual depenen l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans, i 56 equips d’atenció primària de l’Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès. Aquesta direcció unificada no és casual: respon a una estratègia per construir una continuïtat assistencial que beneficiï la qualitat de la tasca dels professionals i l’accés de la ciutadania als serveis.

Per aprofundir en aquesta línia, un dels projectes que tot just hem començat a desplegar des de la direcció de la GTMS és el Model d’Integració Territorial de la Salut Mental. Es tracta d’una aposta per redefinir l’atenció a la salut mental com una atenció transversal i esglaonada en funció de la severitat i característiques de la simptomatologia que inclogui una àmplia varietat de recursos, des de l’atenció primària i els hospitals de dia comunitaris fins a l’atenció domiciliària, l’atenció urgent, les unitats especials, programes específics, o els ingressos domiciliaris o en llits d’aguts per als casos més greus.

Com a porta principal d’entrada als serveis de salut i com a base i fonament de tot el sistema que és, estem treballant perquè l’atenció primària disposi cada dia de més i millors recursos amb els quals afrontar la seva tasca fonamental d’assistència i també de prevenció i d’educació sanitària. També treballem per fer aflorar i donar eines a l’indiscutible talent que existeix entre els professionals de l’atenció primària, com ho demostra, per posar només un exemple, l’excel·lent tasca realitzada en ferides cròniques, amb el desplegament d’un sistema de monitoratge epidemiològic de les úlceres únic en l’àmbit estatal.

Als hospitals, continuem millorant els equipaments i infraestructures en benefici de professionals i usuaris. Un dels grans projectes que, després d’anys de treballs, es troba ja per fi a punt de posar-se en marxa és l’ampliació de l’Hospital de Viladecans. El nou edifici aixecat a l’Avinguda del Mil·lenari, contigu a l’edifici històric, no només triplica la superfície actual, sinó que significa una ampliació i modernització de tot l’equipament del centre. Sens dubte serà el salt qualitatiu més important de la història d’aquest hospital, un canvi que els usuaris –els veïns de Viladecans, Castelldefels, Gavà, Begues i Sant Climent de Llobregat– podran notar des del primer dia.

Pel que fa a l’Hospital Universitari de Bellvitge, el nostre vaixell insígnia en medicina d’alta complexitat, docència, recerca i innovació, ha conegut en els darrers anys una importantíssima renovació i ampliació d’infraestructures i equipaments, però així i tot les obres de millora no s’aturen, fins al punt que en aquests moments un 30% dels seus espais estan en procés d’ampliació o remodelació. El nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica –amb un innovador equip PET/RM aportat per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu– ja està en funcionament, i l’Àrea de Malalties del Cor, el Laboratori Clínic, el Servei d’Anatomia Patològica, la Unitat de Trastorns Respiratoris del Son o les Urgències de Psiquiatria són alguns dels molts exemples de serveis i unitats que estan essent àmpliament renovats per oferir un millor servei a la ciutadania.

Sense menysprear, però, la importància de les infraestructures, el nostre primer objectiu a tots els nivells és el capital humà. En el moment actual, en què hi ha molta competència per aconseguir professionals sanitaris, volem retenir en la nostra organització l’expertesa i talent de què ja disposem i atreure’n de nou. En relació amb això, cal recordar que en aquests moments, per iniciativa de les administracions catalana, espanyola i europea, l’Institut Català de la Salut té en marxa un ambiciós procés d’estabilització de la plantilla que l’any vinent significarà donar estabilitat contractual a fins 12.000 professionals de tots els seus centres de Catalunya.

Els estudis d’opinió reflecteixen una molt bona valoració dels serveis que prestem. Els usuaris queden, en general, molt satisfets de l’atenció rebuda, però també és cert que hi ha queixes i reivindicacions, majoritàriament sobre el temps d’espera en visites, exploracions, atenció a les patologies menys greus a Urgències o llistes d’espera quirúrgiques. Tot això cal abordar-ho, d’una banda, dotant el sistema de més recursos, però també treballant i organitzant-nos millor. I pensant no només a prestar una atenció mèdica de qualitat, sinó també a cuidar tots aquells intangibles que ajuden a millorar l’experiència del pacient durant la seva estada, i que fan que visqui tot el procés d’una manera més satisfactòria. Són reptes que fan que la tasca de l’equip que encapçalo sigui complexa però alhora gratificant quan s’aconsegueixen resultats, i estic convençuda que els resultats hi seran i que la ciutadania els notarà.