Lleure i oci per a diferents capacitats

Antonio Santiago Porras
Associació Tots Som Santboians

TOTS SOM SANTBOIANS és una associació de familiars de persones amb diversitat funcional d’utilitat pública amb més de 27 anys d’història. Tots Som Santboians fa servir elements de qualitat, ètica i transparència en la gestió, fent participants a tots els participants i socis de l’associació. El seu principal objectiu és la normalització i inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual, millorant la qualitat de vida mitjançant l’aprenentatge d’unes habilitats socials, emocionals, cognitives, conductuals i el contacte diari amb la societat que els envolta.

Estem en contacte i en col·laboració amb altres associacions sense ànim de lucre, amb les quals portem a terme projectes de sensibilització de diferents col·lectius en risc d’exclusió social, com les persones amb discapacitat física, intel·lectual i sensorial.

L’objectiu principal és aconseguir la màxima integració personal i social de les persones amb discapacitat intel·lectual, mitjançant activitats lúdiques normalitzadores. Creiem que és vital que puguin gaudir del seu dret a l’oci de qualitat, com qualsevol ciutadà, d’una manera normalitzadora entenent el lleure com a mitjà d’inclusió social, i amb el suport necessari per tal que els resultats siguin satisfactoris sobretot per als participants.  Fomentem l’autodeterminació, i amb les activitats sensibilitzem i donem visibilitat a les persones amb discapacitats diferents.

L’acció de l’entitat va dirigida a 59 participants de les activitats de l’associació, persones de 10 a 60 anys amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental.

La major part dels usuaris resideixen a Sant Boi de Llobregat i d’altres municipis de la comarca del Baix Llobregat (El Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Pallejà, Martorell, Viladecans, etc). Oferim activitats de lleure tots els dies de la setmana, ball, informàtica, remix, sortides d’oci els dissabtes, teatre, equinoteràpia i teràpia assistida amb gossos. Amb aquestes activitats, a més de gaudir d’un temps de diversió, potencien la seva autonomia personal, proporciones eines socials, i a la vegada es dóna un temps lliure als familiars. A les activitats oferim una atenció individualitzada i especialitzada amb professionals, amb els coneixements teòrics i pràctics necessaris, per a l’atenció amb concordança a les seves necessitats.

 

Nous reptes

Julián Carrasco
President FavBaix

EL MOVIMENT VEÏNAL DE LA COMARCA del Baix Llobregat continua la seva marxa amb nous reptes: nous estils de lideratge, feminitzar més les juntes, incorporació de joves i sobretot la implicació dels nous veïns/es arribats a la comarca d’altres parts del món.

Amb aquests reptes estratègics estem intentant profunditzar més en la raó de ser de les associacions de veïns. Davant els canvis que s’estan generant en el nostre entorn hem de continuar la nostra marxa en defensa dels nostres barris, pobles i ciutats. La defensa del que és públic ha estat, és i serà la nostra línia d’actuació, la nostra raó de ser.

Les retallades en els serveis essencials a sanitat, educació, llei de dependència, etc., dels últims anys han canviat la nostra convivència i cohesió social; és per això que estem establint noves sinergies i aliances, com el Fòrum Social del Baix, on juntament amb sindicats i partits polítics hem presentat un document de línies d’actuació a desenvolupar en els pròxims anys a la comarca en el marc de l’habitatge, tant de compra com sobretot de lloguer que, per la seva escassetat, ens ocupa i preocupa. Amb aquestes línies d’actuació volem passar de la protesta a la proposta. L’habitatge s’ha convertit en un bé especulatiu, quan es tracta d’un bé social necessari per al desenvolupament de la vida familiar. L’accés a l’habitatge s’ha de reconduir, sense una habitatge digne no pot haver una vida digna.