1.1 Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona és una institució de govern local de la província de Barcelona, amb 311 municipis en xarxa, representant el 24% del total de la superfície de Catalunya i el 74,4% del total de la població catalana, més de cinc milions i mig de persones. La Diputació actua directament prestant serveis i col·laborant amb els ajuntaments. Amb un pressupost de 955 milions per a l’any 2019, la seva acció fonamental és donar suport tècnic, econòmic i tecnològic als ajuntaments perquè puguin prestar serveis locals de qualitat i de forma homogènia a tot el territori. També coordina els serveis municipals i organitza serveis públics supramunicipals.

 

LA INVESTIDURA DE MARÍN COM A PRESIDENTA DE LA DIPUTACIÓ | BCN CONTENT FACTORY

 

La institució està formada i governada per alcaldes i regidors dels ajuntaments de la província, agrupats per partits judicials i que són escollits de manera indirecta, perquè els diputats provincials són elegits d’acord amb el nombre de vots obtinguts per les candidatures que han superat el 3%. En ser un òrgan d’administració local, juntament amb els ajuntaments, conforma una de les administracions més properes i més coneixedora de les realitats i necessitats del territori i dels seus habitants. Així, l’objectiu és que l’organització i execució dels serveis sigui la més adequadai eficient a l’hora de treballar pel benestar de totes les persones, amb una gestió feta des de la proximitat. El model de treball se suporta en el Pla Xarxa de Governs Locals, que es fonamenta en un programa d’actuació conjunt, amb l’objectiu de fer més eficient l’acció publica. La finalitat d’aquest model de treball conjunt és compartir objectius per crear més benestar al territori i millorar la qualitat dels serveis. L’assistència i la cooperació amb els governs locals es concreta en la transferència de recursos tècnics (assessorament i assistència), recursos econòmics (ajuts, fons de prestacions i crèdits) i recursos materials (prestació directa del servei per part del personal de la Diputació de Barcelona).

L’Estatut d’Autonomia del 2006 preveu la substitució de les diputacions pels consells de vegueries, però la realitat és que encara no sembla, a curt termini, que aquesta substitució tingui interès polític en fer-se realitat.

QUATRE ALCALDES DEL BAIX LLOBREGAT I L’HOSPITALET HAN PRESIDIT LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA ELS DARRERS ANYS. D’ESQUERRA A DRETA: JOSÉ MONTILLA, CELESTINO CORBACHO, SALVADOR ESTEVE I NÚRIA MARÍN

 

Quatre alcaldes del Baix Llobregat i l’Hospitalet han presidit la Diputació de Barcelona en els darrers anys. Jose Montilla Aguilera, alcalde de Cornellà des del 1985 fins el 2004, va ser president de la Diputació del 2003 a 2004. Posteriorment, va ser ministre d’Indústria, Turisme i Comerç del govern de José Luis Rodríguez Zapatero des del 2004 a 2006. Finalment, des del 2006 a 2010, va ser president de la Generalitat de Catalunya.

Celestino Corbacho Chaves, alcalde de l’Hospitalet de Llobregat del 1994 a 2008, va ser president de la Diputació del 2004 a 2008. Del seu mandat destaca un acord amb la Generalitat que suposa el reconeixement de la feina que fa la Diputació; s’erigeix com un dels promotors que el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya tingui un accent municipalista i reconegui el paper dels ens locals en la construcció del país. Va presentar la seva renúncia el 13 d’abril de 2008 després d’haver estat nomenat ministre de Treball i Immigració al Govern espanyol, càrrec que va mantenir fins al 20 d’octubre del 2010.

El més recent president de la Diputació, fill de la comarca, era fins al 2019 Salvador Esteve i Figueras, alcalde de Martorell, que va ser president de la institució provincial del 2011 al 2015. Durant el seu mandat es va impulsar la commemoració del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya. El 2015 es va jubilar de la política.
Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet, és la quarta presidenta de la Diputació provinent de la comarca, pel mandat 2019-2023, escollida després que el PSC arribés a un acord amb Junts per Catalunya.

1.1.1 De la presidència als portaveus

El mandat 2011-2015 es va trencar el domini socialista de 36 anys a la Diputació, amb l’elecció de Salvador Esteve. El darrer mandat, CiU i ERC, que van superar al PSC en escons provincials, van arribar a un pacte per fer presidenta a l’alcaldessa de Sant Cugat, la convergent Mercè Conesa, que va dimitir el 2018 per fer-se càrrec del Port de Barcelona, ocupant aleshores la presidència de la Diputació l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.

COMPOSICIÓ DEL PLE DE LA DIPUTACIÓ

 

Al present, molt ha canviat el panorama del darrer mandat. El PSC ha ressorgit amb força a tot el territori, així com a l’Estat en general i ha empatat amb ERC en escons provincials, ambdós formacions amb 16 diputats. La recuperació socialista a la província barcelonina i la creixent rivalitat entre ERC i Junts per Catalunya, les dues forces polítiques independentistes, han propiciat un pacte entre socialistes i postconvergents que ha deixat els republicans a l’oposició. Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet, va ser investida l’11 de juliol de 2019 per majoria simple a la segona votació, amb els vots del seu partit i els 7 dels de Junts. Els republicans van presentar el seu propi candidat, Dionís Guiteras, que va rebre el vot de la seva formació i de Tot per Terrassa. Els partits En Comú, Ciudadanos i PP també van optar per votar als seus candidats.

 

CORBACHO ENTREGA A MARÍN EL BASTÓ DE COMANDAMENT DE LA DIPUTACIÓ

 

L’alcaldessa de L’Hospitalet va rebre el bastó de comandament de mans del seu predecessor a la ciutat riberenca i ara també en l’ens provincial, Celestino Corbacho. Al seu discurs, la líder socialista va deixar clar l’esperit municipalista del govern provincial que ella encapçala. “Reivindico el municipalisme més enllà de les nostres diferències ideològiques. Els municipis han d’unir-nos més enllà de les nostres diferències polítiques”. També va destacar la importància de “treballar tots junts en la lluita contra el canvi climàtic”. Marín va voler parlar del llegat de l’ens, que “ha de seguir exercint el seu paper d’institució municipalista, oferint un marc estable de suport a les nostres ciutats, viles i pobles”.

Per la seva banda, el portaveu republicà Dionís Guiteras va lamentar que no s’hagués apostat per l’opció dels 24 diputats d’ERC, Junts i Tot per Terrasa. Joan Carles García, portaveu de Junts, no va voler fer una referència directa al pacte i al seu discurs va defensar la composició diversa del ple, diversitat que “fa més forta a la institució”.

Marín té una dilatada experiència en la Diputació, on porta sent diputada des del 2011. És la segona dona que arriba a la presidència, després de Mercè Conesa, en un ple on 18 dels 51 escons estan ocupats per dones.

D’ESQUERRA A DRETA, PILAR DÍAZ, ALCALDESSA D’ESPLUGUES; CARLES RUIZ, ALCALDE DE VILADECANS, LLUÏSA MORET, ALCALDESSA DE SANT BOI; ENRIC LLORCA, ALCALDE DE SANT ANDREU I FERRAN MASCARELL, ALTS CÀRRECS EN AQUEST MANDAT A LA DIPUTACIÓ

 

Al govern de l’ens hi ha tres alcaldes del Baix Llobregat a les principals àrees de govern. Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, és l’Adjunta a l’Àrea de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals; l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, és el President de l’Àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns; i Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, presideix l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar. A més, l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, és el delegat de Salut Pública i Consum. També Ferran Mascarell, fill i veï de Sant Just Desvern, és vicepresident tercer en representació de Junts per Catalunya.

A les presidències dels grups politics a la diputació hi ha dos representants de la comarca: Josep Ramon Mut, regidor a l’Ajuntament de Cervelló, és el president d’ERC-AM, i Celestino Corbacho, ara regidor de l’Ajuntament de Barcelona, presideix el grup de Ciudadanos.

La Diputació comença la legislatura 2019-2023 amb un panorama on la rivalitat entre les forces independentistes serà protagonista i amb un PSC que haurà de treballar per mantenir un govern estable amb els independentistes exconvergents després de la seva recuperació electoral. La primera polèmica ha estat la retirada del llaç groc de la façana de la Diputació, ordenada per Nuria Marin.

 

EL PLE D’INVESTIDURA DE MARÍN VA ARROSEGAR UNA ÀMPLIA PRESÈNCIA INSTITUCIONAL I MEDIÁTICA

 

MARÍN, AL CENTRE, FENT-SE LA FOTO AMB MEMBRES DE JUNTS, DESPRÉS DE SER INVESTIDA COM A PRESIDENTA DE LA DIPUTACIÓ

 

1.1.2 Qui és qui als òrgans de govern

Àrea de Presidència

• Presidenta de la Diputació de Barcelona
Núria Marín Martínez
L’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat és la presidenta de la Diputació de Barcelona. Va néixer el 26 de desembre de 1963 a L’Hospitalet de Llobregat i és adjunta al primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) des deL 2016. Marín és diplomada en Ciències Empresarials i també ha estudiat Ciències Econòmiques. Va començar a treballar en l’Ajuntament de l’Hospitalet l’any 1985. El 1995 va ser regidora de l’Àrea d’Hisenda i de la Regidoria de Collblanc- La Torrassa. A l’any 2008 va accedir al càrrec d’alcaldessa de l’Hospitalet, després de que Celestino Corbacho fos nomenat ministre de Treball. Ha sigut reelegida a les eleccions municipals de 2011, 2015 i a les darreres del 2019 va recuperar la majoria absoluta.

Vicepresidents de la Diputació de Barcelona

• Vicepresident primer
Jaume Collboni (PSC)
El líder del PSC a Barcelona va néixer el 5 de setembre de 1969, i és el primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Barcelona, a més de president dels socialistes a Barcelona. És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona.

• Vicepresidenta segona
Carmela Fortuny (Junts)
L’exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès, que va prendre el relleu de Mercè Conesa a l’alcaldia de la ciutat, va néixer a Alzira (València) l’any 1969. Ha estat tinenta d’alcalde de Serveis a la Ciutadania del 2007 al 2011, i directora general del Departament de Benestar Social i Família del Govern de la Generalitat. És llicenciada en Ciències de l’Educació i té un màster en Gestió Pública.

• Vicepresident tercer
Ferran Mascarell (Junts)
Fill i veï de Sant Just Desvern, va ser nomenat en dues ocasions conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya del 2006 a 2010, primer com membre del Partit Socialista i després com a independent dins del Govern d’Artur Mas. Nascut el 10 de juliol del 1951, va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb Pasqual Maragall d’alcalde, i delegat del Govern de la Generalitat a Madrid del 2016 a 2017. És llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona.

• Vicepresidenta quarta
Diputada delegada per les Polítiques de Participació, l’Agenda 2030 i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
Núria Parlón (PSC)
L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va néixer el 2 d’agost de 1974. Porta des de 2009 a l’alcaldia de Santa Coloma i ha estat viceprimera secretària del PSC, diputada al Parlament de Catalunya per Barcelona i membre de la Comissió Executiva del PSC. És llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona, a més de tenir un màster en Política Social i estudis de doctorat en Polítiques.

 

 

MESA PRESIDENCIAL A LA INVESTIDURA DE NÚRIA MARÍN