Viladecans aposta per l'èxit educatiu amb abandonament escolar zero

Gisela Navarro
Tinenta d'alcalde de Presidència i Ciutat 2030 i regidora d'Educació

L’Ajuntament de Viladecans treballa, des de fa més de quinze anys, per crear un sistema educatiu de màxima qualitat que propiciï la innovació pedagògica, augmenti la motivació de la comunitat educativa, millori els resultats o rendiment educatiu, i per descomptat, garanteixi la igualtat d’oportunitats.

La visió compartida i participada de l’èxit educatiu és el resultat que té una persona o tota una comunitat de fer i ser el que s’havia proposat. L’èxit educatiu és gaudir d’eines per traçar un projecte vital. L’èxit educatiu és tenir una comunitat que treballar en favor del bé comú i que creix de manera continuada.

Si hem de definir en paraules clau l’essència del projecte educatiu de Viladecans, diem innovació, talent, art, cultura, tecnologia, gestió emocional, xarxa, comunitat, relacions amb la resta d’Europa, robòtica, divulgació científica, vocacions diverses, orientació, i entre moltes més; Smart Classrooms.

Què és i en què consisteix el projecte d’Smart Classrooms de Viladecans? Doncs volem convertir els espais físics en espais que de veritat responguin als projectes pedagògics, amb garantia, amb inspiració. Tothom necessita desenvolupar la feina en un espai adient, les empreses no són com abans, els espais de treball es modernitzen i les escoles romanen intactes des de fa molts anys. És evident que no té sentit. És per això que de la mà d’experts de la Universitat hem desenvolupat un projecte pilot, que ha consistit en el disseny de les primeres smart classrooms, participat amb la comunitat educativa de cada centre de primària de la ciutat, i la posterior construcció d’aquesta aula. El proper pas serà ampliar aquest canvi físic i de paradigma a l’escola sencera.

Desenvolupar aquest tipus de projecte ha d’encaixar sempre amb el seu voltant. De res serviria tenir classes inspiradores i modernes sense cultivar el treball en xarxa i el contingut pedagògic dins i fora de l’horari lectiu. De poc serviria tenir una escola moderna i equipada si tenim un pati antic on només podem jugar a un esport. De res serviria tenir una escola “a l’última” si l’entorn de la ciutat no l’acompanya.

És per això, que quan des de l’Ajuntament diem Smart Classrooms volem dir Projecte Smart Schools. Les escoles per dins i per fora i els seus entorns han de tenir un sentit educador i pedagògic, treballat i dissenyat per tota la comunitat i sempre al servei de l’objectiu de gaudir d’una ciutat que educa, que cuida i que garanteix les oportunitats.

Hem treballat molt, però tenim molts reptes i hem de continuar obrint camins mantenint els que ja hem obert. No hem d’abaixar la guàrdia dels projectes històrics com són les activitats educatives i els projectes culturals i artístics, com Ballar i Cantar Junts, aprenent visitant l’Atrium i l’Ateneu de les Arts, els projectes de la XIE, els Òrbita, l’Excellence, la Cultura Emprenedora, el Talent, l’English Day, el Consell Municipal d’Educació, la Xarxa Transició Escola-treball, el Projecte d’Emocions, les Escoles Verdes, els projectes amb ciutats europees, el Vilawatt Escoles, els projectes d’STEAM, les activitats al WiLab, i molts més projectes que desenvolupem des de l’Ajuntament.

Som conscients que tota aquesta tasca és compartida amb els equips docents, les Ampas i Afas, les empreses i molts més organismes que treballem enxarxats per aconseguir crear aquest ecosistema de qualitat i ple d’oportunitats.

Els reptes són il·lusionants i és per això que ens hem proposat fer un pas més enllà. Hem situat el repte educatiu europeu actual com a eix estratègic de la ciutat pel 2030. Volem ser una ciutat referent educativament parlant, i per això volem eliminar completament l’abandonament prematur educatiu. L’estratègia d’atracció i diversificació d’empreses anirà de la mà amb les oportunitats educatives per multiplicar les opcions de formar-te i treballar a la ciutat. Els serveis d’orientació integral i el sosteniment de la vulnerabilitat faran que puguem arribar als nostres objectius.

Necessitarem el suport de tothom, treballar junts amb la Generalitat de Catalunya, tota la comunitat educativa i els agents del territori. Durant aquest mandat ens dedicarem a canviar completament les escoles de Viladecans mentre desenvolupem les eines que ens faran arribar a una Viladecans amb abandonament escolar zero.