MÓN ESPORTIU

Tots els esports són protagonistes a casa nostra
Per Carlos Manzano

1. Panorama: Hi ha vida més enllà del futbol

1.1 L’esport comarcal, referent nacional

La crisi no ha pogut amb la tradició esportiva al Baix Llobregat i l’Hospitalet. No només s’han estrenat noves instal·lacions de futbol com el nou estadi Johan Cruyff del FC Barcelona a Sant Joan Despí o el RCDE Stadium a Cornellà, sinó que la resta de clubs han aconseguit fer un ‘sorpasso’ al monotemàtic futbol fins arribar a ser considerats clubs referents a Catalunya, Espanya i la resta del món. Exemple d’aquest fenomen són Omar Hernández, jugador del CB Viladecans fitxat pels Kansas City Royals, o en Marc Civit, del CBS Sant Boi i que ara jugarà als Toronto Blue Jays.

El Baix Llobregat és diferent i per tant els seus esports també ho són, compaginant la tradició espanyola pel futbol amb el bàsquet, el beisbol, l’atletisme o el rugbi. L’Hospitalet també fa aquesta distinció, tot i que el Campus Jordi Alba li aporta una espècie de centralitat dins del món català del futbol. Els 31 municipis tenen equips de futbol masculí i femení, com arreu de Catalunya, tanmateix, el bressol del rugbi és Sant Boi o el del beisbol Viladecans. Una comarca en la qual qualsevol pot complir el seu somni de jugar a l’esport que vulgui per l’àmplia oferta de primer nivell que any rere any ha anat creixent, arribant al seu apogeu durant els últims tres o quatre anys.

Dit això, abans endinsar-nos en l’anàlisi esportiu comarcal farem una repassada a les diferents instal·lacions i espais esportius que trobem a la comarca. El Baix Llobregat i l’Hospitalet tenen, segons l’últim cens del 2017, 4.901 equipaments esportius. Castelldefels és el que més en té amb 699, seguit molt de prop per l’Hospitalet, amb 606 espais per fer esport.