1.3 Consells comarcals

Els consells comarcals són òrgans de govern i d'administració supramunicipals de les comarques. Actualment hi ha 40 consells comarcals a Catalunya, després que la Generalitat aprovés la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès. El territori objecte d'aquesta obra contempla el Consell del Baix Llobregat. La ciutat de l’Hospitalet de Llobregat no forma part de cap consell comarcal, desprès de la dissolució del Barcelonès, al qual pertanyia.

SESSIÓ D’INVESTIDURA DE MARTÍNEZ COM A PRESIDENTA DEL CONSELL COMARCAL

 

L’organització del Consell Comarcal es configura amb un òrgan col·legiat, el ple i l'òrgan unipersonal, el president. El ple del consell comarcal està format per regidors dels ajuntaments que componen la comarca. La designació d'aquests representants municipals es fa mitjançant l'aplicació d'un sistema basat en la Llei D'Hondt, aplicant una fórmula que té en compte els vots obtinguts per cada candidatura i el nombre de regidors al seu ajuntament. El ple del Consell elegeix el president, el qual té les atribucions representatives naturals del càrrec i la supervisió de l'administració, dels serveis i del personal. En els consells comarcals és important el gerent, una figura adjunta a l'equip de govern. El gerent té plena dedicació en l'execució de les tasques del govern i l'administració comarcals.

1.3.1 Consell Comarcal del Baix Llobregat

L'alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, va ser escollida com a presidenta de l'ens comarcal, una elecció fruit d'un pacte entre PSC, En Comú i JxCAT, que dóna continuïtat a l'aliança de l'anterior legislatura i que deixa fora a ERC. No es donen grans canvis al govern i la presidència es manté en mans dels socialistes, amb Eva Martínez prenent el relleu de Josep Perpinyà, anterior president i alcalde de Sant Just Desvern. La gerència l’ostenta Eugènia Garcia. A l'acord, les tres forces polítiques defineixen el pacte com a "un compromís estable de govern que ens permeti fer front, amb les màximes garanties possibles, a la realitat complexa que encara ens envolta i acompanya".

XAVI PAZ, ALCALDE DE MOLINS, FENT COSTAT A EVA MARTÍNEZ, ALCALDESSA DE VALLIRANA

 

El ple d'investidura del Consell no va estar exempt de polèmica i enfrontaments. El regidor de Ciudadanos Josep María González va voler ser protagonista del ple i va qualificar l'acord com el "pacte de la infàmia", a més de criticar durament als partits i a l'ens mateix, assegurant que el Consell Comarcal era un òrgan prescindible, recordant la dissolució del Consell del Barcelonès. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Oriol Bossa, va retreure als posconvergents pactar amb "els artífexs del 155". "No compartim l'acord amb Junts, amb el seu líder fugit de la justícia, que a més discrimina als ciutadans del Baix Llobregat", va ser la crítica llençada per Manuel Reyes, de Castelldefels, l'únic representant del Partit Popular. Amb els 24 vots a favor obtinguts, Eva Martínez va ser investida com a nova presidenta del mandat 2019-2023, lluny dels candidats d'ERC (9), C's (4) i PP (1).

El nou govern té com prioritats "la concertació, la pluralitat i la representativitat política; l'equilibri territorial; el suport i el servei als ajuntaments; i, fonamental, el desig de servei als ciutadans i ciutadanes del Baix Llobregat". El cartipàs dona una vicepresidència per a cada partit i hi ha 9 representants socialistes, 3 comuns i dos de JxCAT a la Junta de Govern.