Sant Andreu de la Barca

Els republicans desbanquen el govern socialista després de 44 anys

Nombre d’habitants (2022): 26.965
Superfície (km²): 5,53 km2
Densitat de població (hab/km²): 4.902,7
Gentilici: Santandreuencs
Pàgina web de l’Ajuntament: http://www.sabarca.cat/
Correu de l’Ajuntament: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Pressupostos 2023: 32.574.628,44,98 €
Euros/habitant: 1.099,42 €
Demarcació electoral: Sant Feliu de Llobregat
Partit judicial: Martorell

 

Marc Giribet, candidat de la coalició Fem Sant Andreu, es converteix en el primer alcalde no socialista des de la restauració democràtica a Sant Andreu de la Barca. La candidatura, fruit d’una coalició entre ERC, EUiA i Vecinos por el Cambio – i que inclou la integració d’exmembres del PSC –, ha estat fonamental per a atorgar la victòria republicana, que s’ha agermanat amb les altres forces aparcant la qüestió nacionalista i amb la única intenció de millorar Sant Andreu. Així, ha guanyat el 40,22% dels vots i s’ha quedat a un regidor de la majoria absoluta.

No obstant, Giribet ha estat escollit gràcies als vots dels 10 regidors republicans i al del grup En Comú Podem (ECPSAB-C), que només ha obtingut una regidora, però que ha saldat la quasi majoria absoluta amb la seva incorporació al govern municipal.

 

 

Pel que fa al PSC-CP, que liderava el municipi des de feia 44 anys, s’ha quedat amb només 6 regidors, que van votar a l’alcaldia pel seu cap de llista i anterior batle, Ana Alba. Vox, però, s’ha situat com a tercera força al municipi amb 2 regidors, tot i no haver estat representat als comicis de 2019, quan Ciutadans es va erigir com el tercer partit més votat. D’altra banda, les candidatures de Som Sant Andreu de la Barca i PP, que no formaven part del darrer govern, han aconseguit 1 regidor cadascuna.

De fet, el nou ple municipal no podria ser més antagònic respecte a l’anterior. Els regidors republicans i socialistes s’han intercanviat els papers, atès que al 2019 va ser el PSC qui va guanyar els 10 regidors que ara té ERC. I és irònic, doncs es tracta del municipi on se situa la caserna més gran de la Guàrdia Civil a Catalunya, tot i que precisament el col·legi electoral que acull a aquesta part de la població ha estat una de les dues úniques zones on ERC no ha guanyat.

Durant el discurs d’investidura de Giribet, l’alcalde va manifestar el seu desig per a tenir “un ajuntament més jove, més modern, més plural i que aprofiti el llegat de transformació dels darrers quaranta-quatre anys, renovant i actualitzant les formes. Una nova configuració que ha de servir per donar aquest reimpuls a una renovació de les nostres institucions”. 

 

 

EL CARTIPÀS

Marc Giribet i Gavara
Alcalde. Regidor de Seguretat Ciutadana 

Maria Antonia Borbón i Esteve
Vicealcaldessa. Regidora d’Hisenda i Gestió Tributària, i d'Habitatge

Eunice Martín i Carceles
2a tinent d’alcaldia i regidora de Serveis Socials, de Salut Pública i de Consum

Isabel Rosa Marcos i Crego
3a tinent d’alcaldia i regidora de Gent Gran i Cooperació i de Feminisme, Igualtat i LGTBI

Joan Jansana i Puerta
4t tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Obres d’Infraestructura, de Serveis Municipals, Espai Públic i Equipaments, de Transició Energètica i Mobilitat Sostenible i de Control Ambiental de les activitats

Miguel Ángel Abril i Hidalgo
5è tinent d’alcaldia i regidor d’Activitat Econòmica i Turisme de Comerç i Indústria i d'Esports

Andreu Mitjans i Rius
6è tinent d’alcaldia i regidor de Cultura

Xavier Vila i Ratés
7è tinent d’alcaldia i regidor d’Innovació i Tecnologies, d'Organització i Personal i de Govern Obert i Transparència

Anna Serra i Àlvarez
Regidora d'Educació i Infància i de Formació i Ocupació

Mònica Julià i Sotelo
Regidora de Medi Ambient, Lluita Contra el Canvi Climàtic i Drets Animals

José Javier Romero i Sánchez
Regidor de Joventut i de Participació Ciutadana